Troc Petromin – Fondul Proprietatea

Scris de

TROCVanzarea Petromin catre „baietii buni”, contra administrarii la Fondului Proprietatea.
Acesta este trocul pe care Mircea Ursache, fost presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) il face cu PDL pentru ramanerea la butoanele FP.

AVAS a scos la licitatie Petromin in luna august, pe cand Ursache era presedinte al institutiei din partea PSD. Cand au aparut discutiile despre scoaterea PSD de la guvernare, Ursache a negociat ceea ce dorea: pozitia de administrator la Fondul Proprietatea. Potrivit unor surse care au cunostinta de evenimente, Ursache obtine presedentia Consiliului de Supraveghere al FP si mai multe modificari legislative care sa-i creasca puterea cuvantului. PDL ar obtine, conform surselor, scoaterea Petromin la licitatie, care apoi sa fie cumparata de afaceristi apropiati de PDL. In luna august, Adrian Nastase avertiza pe blogul sau de pericolul vanzarii, mai ales in contextul in care compania detine arhiva care ar putea aduce lumina in dosarul Flota, unde presedintele Traian Basescu a fost acuzat.

Cine e „rechinul”?

In cursul ultimilor ani angajatii Petromin, constituiti in Asociatia Salariatilor Actionari si firma Algoritm Consult au participat in consortiu pentru a cumpara societatea. De fiecare data au fost respinsi. Ultima oara in 2007. La fiecare proces ulterior a castigat in justitie.
Ulterior, firma Algoritm a ajuns in Grup Servicii Petroliere (GSP), al omului de afaceri Gabriel Comanescu. GSP si-a manifestat interesul pentru Petromin. In toamna lui 2008 Basescu a vizitat uzina la Ploiesti uzina Upetrom 1 Mai, detinuta tot de Comanescu.
De remarcat, ca AVAS vinde o societate pe mai putini bani decat profitul obtinut in primele 9 luni din acest an. Astfel, veniturile totale transportatorului maritim CNM Petromin au crescut, in primele noua luni, de 33 de ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 58,23 milioane lei, compania trecând pe profit, cu un rezultat pozitiv de 53,62 milioane lei, de la pierderi de 1,23 milioane de lei. Totodata, datoriile curente ale transportatorului maritim au avansat, de la inceputul anului cu 33,5%, la 19,66 milioane lei, in timp ce datoriile mai mari de un an s-au diminuat de la 21,85 milioane lei la 72.700 de lei.
AVAS vinde cei 70,01% din actiunile companiei la un pret incepand cu 14,95 milioane de lei, sub valoarea nominala. SIF Transilvania detine si ea o cota de 23,83%.

Controlul FP

Concomitent, Ursache este interesat pentru conducerea celei de-a treia companii romanesti din acest moment, cu o valoare de 3,5 miliarde de euro potrivit datelor din Top 100 Companii realizat de Ziarul Financiar. Aceasta este Fondul Proprietatea si este in proportie de 61% detinuta de stat. Ursache doreste mai multa implicare a Consiliului de Supraveghere in administrarea FP, in dauna Franklin Templeton, administratorul ales prin licitatie. Templeton ar fi, in cazul adoptarii amendamentelor, mai mult un consultant si nu un administrator plin.
Micii actionari ai FP nu vor la listarea actiunilor FP pe sistemul alternativ Romanian Over the Counter (ROTC). Corin Trandafir, avocatul familiilor Malaxa si Auschnit- care au 9% din FP si Daniel Tepes, de la HTI Valori Mobiliare, actionar si el la FP se tem ca o data ce Fondul se va tranzactiona pe sistemul alternativ, el „nu va mai ajunge vreodata pe Bursa”. Or ei, alaturi de fondul american Cartesian- ce are 2,77% din FP, doresc semnarea in continuare a contractului de administrare „full” cu FP si listarea doar pe BVB, nu pe sistemul alternativ.
Amendamentele depuse de Ursache trebuie sa fie aprobate de Comisia de Buget- Finante a Camerei Deputatilor, pentru ca apoi sa intre in dezbatere in plenul Parlamentului.

Daca amendamentele vor fi aprobate de Parlament, Consiliul de Surpaveghere se transforma din organ de conducere numit temporar, pana la incheierea contractului de administrare, in organ permanent.

Amendamentele AVAS arata ca organul condus de Ursache, Consiliul de Supraveghere, realizeaza toate operatiunile de administrare ale Fondului, inclusiv portofoliul, pe termen nelimitat. De asemenea, acesta stabileste politica de investitii.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.