WikiLeaks: Gazprom e un monopol socialist de tip bizantin, care cere chirie
Scris de Daniel Ionascu
Vazuta la un moment dat drept prima companie a lumii care sa ajunga la o valoare de 1.000 de miliarde de dolari, Gazprom este osatura pe care Rusia se sprijina in tentativa de a redeveni o superputere globala.
Pe langa monopolul exporturilor de gaze si productia interna, Gazprom are in componenta sa un brat petrolier – Gazprom Neft, una din cele mai mari banci ale Rusiei – GazpromBank, o un grup de constructii. Si un trust media, numai bun pentru spalarea de creiere si manipularea maselor.
Dar vai, colosul are picioare de lut. Ca orice companie de stat este birocratica, supusa influentelor politice, ineficienta, haotica si implicata in crima organizata, potrivit documentelor diplomatice americane facute publice de WikiLeaks si citate Der Spiegel.
Marirea si decaderea imperiului gazelor
In mai 2008, Alexei Miller, presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom declara ca in curand Gazprom va fi cea mai valoroasa companie din lume, cu o capitalizare de un trilion de dolari. Un an mai tarziu, venirea crizei a redus capitalizarea Gazprom la doar 75 de miliarde de dolari.
Gazprom pierde cota de piata, productia i se reduce iar costurile cresc.
Diplomatii americani au rezumat intr-o telegrama ca “Gazprom este exact ceea ce te astepti de la un monopol de stat care sta pe o avere imensa – ineficient, influentat politic si corupt”.
Detaliile sunt usturatoare pentru ambitiile ruse. Companiile europene, unde Gazprom isi vinde marfa, isi eficientizeaza productia iar in fostele republici sovietice gigantul castiga din ce in ce mai putine piete. Cu un cash-flow redus dramatic, compania a fost obligata sa isi reduca cheltuielile si ambitiile, in ciuda retoricii care a continuat pe acelasi ton.
Diplomatii SUA descriu problemele Gazprom ca fiind “pe termen lung” si nu drept un produs al crizei. Miller a vrut sa inceapa si “cucerirea” Americii, dar piata este saturata dupa cresterea productiei in zacamintele ne-traditionale. “Un oficial al Gazprom descrie compania ca pe un monopol socialist care cere chirie”, mentioneaza un document diplomatic american trimis Washingtonului.
Implicare in afaceri murdare
Cea mai mare problema a Gazprom este chiar structura sa de tip bizantin. “Gazprom nu este o companie competitiva la nivel global desi sta pe cele mai mari rezerve de gaz din lume. (…) Gazprom este mostenirea fostului minister sovietic al Gazelor si inca opereaza foarte mult in acelasi fel. Un informator le-a spus americanilor ca o firma de contabilitate din Occident a petrecut aproape doi ani pana a inventariat toate activele gigantului. Expertii estimeaza ca firma a cheltuit intre 5 si 8 miliarde de dolari pentru ca structura sa imbatranita sa functioneze in ordine. Iar costurile vor creste in viitor. Un executiv din Vest le-a spus ca forarea unei gauri dureaza in Canada 10 zile iar in Rusia dublu.
La o intalnire cu executivii Gazprom de top, directorul executiv Alexander Medvedev s-a plans americanilor ca nu exista inca o cooperare intre liga rusa de hockey si NFL. Americanii spun ca mostenirea Gazprom si detinerea majoritara de catre stat fac ca grupul sa ia in considerare interesele politice ale stapanilor chiar cu costuri economice. Mai mult, compania a transferat bani in multe “conturi private si afaceri murdare”, potrivit unei telegrame.
Gazprom nu va mai pupa banii si profiturile din 2008, concluzioneaza diplomatii americani. Va ramane o companie importanta, dar influenta sa se va diminua.
Ce “surpriza”! De cand spun asta…
Etichete: energie, extern, gaze naturale, Gazprom, Gazprom Neft, Gazprombank, Rusia, stiri, Wikileaks
Comentarii (1)
[…] rus pentru a ceda conducerea TNK-BP si a permite acesteia sa se extinda in afara Rusiei. In final, Gazprom a cumparat ieftin si imensul zacamant de gaz Kovykta. Ca sa vedeti cum se intoarce roata, Robert […]