Declinul tenisului american

Scris de

Se vorbeste inca de la inceputul anilor 2000 despre declinul influentei americanilor in tenis. Acum nu mai asistam la acest declin, pentru ca tenisul american nu mai are de unde sa cada. Este la pamant. Daca in anii `90 si inainte era obisnuinta ca 4-5 americani sa fie in top 10 mondial si unul (Sampras sau Agassi) sa conduca clasamentul, acum americanii se pot considera norocosi daca au un jucator in top 10. Iar acesta este in prezent Andy Roddick.

Roddick ocupa in prezent locul 7 mondial si asigura prezenta americanilor in top 10. Insa aceasta nu se va mai intampla pentru mult timp. Jocul lui Roddick si-a atins de mult timp apogeul, el are 27 de ani si a castigat pana acum doar un turneu de Mare Slem, la US Open, astfel ca sunt putine sanse sa credem ca el va mai recidiva. Iar acum, la Wimbledon, americanul are de aparat punctele castigate dupa performanta de anul trecut de a ajunge in finala. Urmatorul american clasat este John Isner, care ocupa pozitia 19. Din pacate, la 25 de ani cati are in prezent, el nu si-a trecut in cont nicio performanta notabila, demna de aspiratiile americanilor si nu da semne ca acest lucru se va intampla in viitor. Poate singura speranta a americanilor este Sam Querrey, care ocupa locul 22 si are 22 de ani. Avand in vedere varsta si pozitia destul de buna ocupata in clasament, el poate ajunge in top 10 in viitor, dar jocul lui nu arata ca poate deveni un lider precum Nadal sau Federer. Si, in final, Robby Ginepri cu Mardy Fish ocupa pozitiile 72 si 73, ambii sunt trecuti de 28 de ani, deci de la ei nu ne asteptam decat sa mai cada in clasament. Aceasta este amprenta saraca pe care americanii o lasa in clasamentul primilor 100 de jucatori. Cinci jucatori in top 100, dintre care doar unul este in top 10.

Sa comparam acum tenisul american cu al altor state din Europa. Spania are in prezent nu mai putin de 12 jucatori in top 100, dintre care unul ocupa locul intai (Rafael Nadal), doi sunt in top 10 (Nadal si Verdasco), trei jucatori sunt pozitionati intre locurile 10 si 20 (Ferrer, Ferrero si Almagro), iar alti patru se claseaza in primii 50 de jucatori. Franta are si ea 11 jucatori in top 100: unul in primii 10 (Tsonga) si doi in primii 20. Punctul forte la francezi: dintre acestia 11, 8 au mai putin de 24 de ani. Germania are si ea 11 jucatori in primii 100, Rusia are 5, Croatia are 4, Serbia are 3, Elvetia – 3, Cehia inca 3, etc. In total, nu mai putin de 72 de jucatori din top 100 sunt europeni. In acest context se poate discuta si despre un declin al tenisului in America de Sud si Australia. Australia, candva o forta in acest sport (Rod Laver e doar un nume pe langa altele), are doar 2 jucatori in primii 100, iar cel mai bine clasat este batranul Hewitt, ocupantul pozitiei 26. Din America de Sud sunt prezenti 12 jucatori, iar restul de 9 provin din Asia.

Lucrurile nu stau mai bine pentru americani si restul lumii in afara Europei nici pe tabloul feminin unde doar 5 jucatoare americance sunt prezente in top 100. E adevarat, surorile Williams inca domina, insa ele se vor retrage in 5 ani (au 28 si 30 de ani), perioada in care nu se stie daca vor mai sta in top 5. In schimb, rusoaicele sunt in numar de 15 in primele 100, invadand practic clasamentul, italiencele in numar de 5, la fel ca si frantuzoaicele si la fel ca si belgiencele. Sunt doar 4 australience si 2 sud-americance in top 100. Clasamentul este dominat de europence si este in crestere numarul asiaticelor.

Cea mai trista situatie o reprezinta pentru americani Cupa Davis. Ei au castigat-o doar o singura data in ultimii 15 ani si, din pacate pentru ei, o echipa de succes nu se arata la orizont.

Prezentarea fiind facuta, putem incheia cu cuvintele lui Connors (o legenda a tenisului american): “tenisul american este cu o generatie in urma, iar daca nu se va face ceva rapid, cu siguranta va fi cu doua in urma”.

Sursa: Renne
Sursa foto: WordPress

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.