A fost descoperit primul asteroid cu inele din sistemul nostru solar

Scris de

Daca intrebi un elev de clasa a cincea ce corpuri ceresti au inele, imediat iti va spune de planeta Saturn. Unul de liceu iti va zice si de Jupiter, Uranus si Neptun. Ei bine, nu mai este asa: cercetatorii au descoperit primul asteroid cu inele.

Acesta poarta numele Chariklo, are o raza de 124 de kilometri si se invarte in jurul Soarelui pe o orbita aflata intre Saturn si Uranus. Acesta nu face parte dintre asteroizii „clasici”, aflati intre Marte si Jupiter, ci face parte dintr-un grup special, numit „Centauri“, care au orbite mult mai indepartate, pana la Neptun.

Cele doua inele ale asteroidului au fost denumite Oiapoque si Chuí, dupa doua rauri din Brazilia. Astronomii de la sapte telescoape diferite au putut vedea cum asteroidul Chariklo a trecut prin fata unei stele, proces numit ocultare. Doar ca la cateva secunde inainte si cateva dupa, ei au observat o scadere in luminozitatea stelei. Ceea ce a dus la concluzia ca asteroidul are inele.

Comparand observatiile luate din diverse locatii, echipa internationala de astronomi a reconstruit forma si marimea asteroidului, dar si pe orientarea noilor inele duble.

Acestea au latimi de 7 si, respectiv, 3 kilometri si sunt separate de un loc gol de 9 kilometri. Cele doua orbiteaza asteroidul la 391 de kilometri distanta, respectiv 405 kilometri.

Sunt compuse din apa inghetata, iar originea lor este un mister. Cel mai probabil, insa, acestea sunt ramasitele unei coliziuni cosmice in care resturile au inceput ulterior sa sa roteasca in jurul asteroidului. Ca atare, e posibil sa descoperim in viitor si un mic „satelit“ al acestuia.

Sursa: I Fucking Love Science
Sursa foto: I Fucking Love Science

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.