Americanii au realizat prima “harta moleculara” a creierului uman

Scris de

Savantii din toate timpurile au fost fascinati de misterele functionarii creierului uman, insa cele mai multe intrebari legate de formarea zecilor de miliarde de neuroni si a numarului incalculabil de conexiuni dintre acestia au ramas fara raspuns.

De curand, tehnicile de genetica moleculara au făcut posibila o mai buna intelegere a modului in care informatia genetica din ADN-ul uman se decodifica si stuctureaza emisferele cerebrale. In ultimul numar din octombrie al revistei Nature a fost dat publicitatii un studiu masiv efectuat de o echipa de cercetatori de la NIMH (Institutul National pentru Sanatate Mentala) din Statele Unite asupra moleculelor de ARN mesager, purtatori intermediari de informatie intre ADN si proteine. Ansamblul moleculelor de mesageri reprezinta transcriptomul, semnatura moleculara care ne face sa fim unici si care masoara potentialul functional al creierului nostru.

Studiul a inclus o baza de date culese postmortem din creierele a peste o mie de subiecti, cu varste cuprinse intre doua saptamani de la conceptie si 82 de ani. Ceea ce a insemnat peste o mie de miliarde de informatii. Prin analiza computerizata a acestora, cercetatorii de la NIHM au ajuns la concluzia ca fiecare stadiu de dezvoltare a creierului nostru se particularizeaza printr-o anumita distributie spatio-temporala a transcriptomului. Astfel, cea mai intensa activitate genica se inregistreaza in perioada intrauterina, cand sunt extrem de active genele care controleaza multiplicarea neuronilor. Imediat dupa nastere, aceste gene isi reduc activitatea, de cinci ori la sugar si de nouazeci de ori la copilul mai mare. In acest timp, incepe activarea genelor responsabile de crearea sinapselor (conexiunilor) dintre neuroni.

Uimitoare este si cresterea brusca a activitatii globale a genelor din creier spre varsta de 50 de ani, dupa un model inversat celui din perioada prenatala, fapt ce ar putea fi legat de fenomenele inerente de neurodenerescenta.

Mai mult, in cadrul aceluiasi studiu, s-a remarcat faptul ca genele responsabile de declansarea schizofreniei si autismului sunt active inca din viata intrauterina, pe cand alte afectiuni psiho-afective isi gasesc cauza la nivelul unor gene active doar in perioada de adult.

Autor : Daniel Popescu

Sursa: Nature
Sursa foto: ScienceDaily

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Mezeyss says:

    ce credeti ca, este posibil ca, conecterea unui creier uman cu un pc eu zic ca, da este posibila daca, nu credeti asta raspundeti de nu e posibilll?>??

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.