Aproape de “particula lui Dumnezeu”

Scris de

Cercetatori din Europa si SUA au anuntat luni ca sunt aproape de gasirea Bozonului Higgs, “particula lui Dumnezeu”, crezuta a fi cruciala pentru formarea Cosmosului dupa Big Bang.

Cercetatorii de la Large Hadron Collider (LHC) de langa Geneva au anuntat ca in trei luni de experimente au detectat aproape toate particulele din inima intelegerii noastre a fizicii- Modelul Standard. Acesta este un fel de tabel al lui Mendeleev cu particulele ce formeaza lumea noastra.

“O noua fizica”

Rolf Heuer, director general al CERN (European Center for Nuclear Research – Centrul European pentru Cercetari Nucleare), care detine LHC, a spus la Paris luni ca progresele facute sunt mai rapide decat se asteptau si “intrarea intr-o noua fizica” este aproape.

Aceasta ar putea include detectarea Bozonului Higgs si a “materiei intunecate” crezuta a face un sfert din univers impreuna cu 70% din “energia intunecata”.

Aceste descoperiri sunt asteptate de Heuer in 2012 sau, in caz contrar, dupa alti 3-4 ani.

Inapoi in timp

Peste Ocean, cercetatorii de la acceleratorul de mica energie Tevatron de langa Chicago au anuntat ca au micsorat posibilitatile despre masa Bozonului Higgs cu un sfert iar rezultatele sunt sigure 95%. Totusi nu au putut ajuneg intr-o zona de particule cu masa foarte joasa, crezuta a fi taramul Bozonului Higgs. Aceasta este o particula teoretica care a ajutat materia de dupa Big Bang sa capete masa.

Cercetatorii au mai anuntat, tot la LHC, ca au detectat pentru prima oara in Europa Quarkul de Top, o particula masiva dar cu viata foarte mica, si care anterior fusese identificat doar in SUA.

Practic, oamenii de stiinta merg inapoi in timp cu cat pun mai multa energie in accelerator.

Sursa: Reuters
Sursa foto: LHC

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.