Asteroidul care a distrus dinozaurii a trimis viata pe Marte si Europa
Scris de Daniel Ionascu
Asteroidul care a distrus dinozaurii ar fi putut catapulta viata pe planeta Marte sau pe satelitul Europa al lui Jupiter, potrivit unui studiu realizat de catre cercetatorii de la Penn State University si publicat in jurnalul Astrobiology.
Oamenii de stiinta au calculat cate roci au fost aruncate in spatiu de catre asteroizi in ultimii 3,5 miliarde de ani si daca erau destul de mari pentru a adapsti viata.
Iar impactul de la Chicxulub, din Mexic, a fost atat de puternic incat resturile planetare ar fi putut ajunge pana pe Europa. Mii de roci care ar fi avut viata pe ele au ajuns pe Marte, care odinoara chiar a fost locuibila.
“Am gasit ca roci capabile sa trimite viata au fost transferate probabil de la Pamant si Marte pana la toate planetele terestre din sistemul solar si Jupiter”, a declarat Rachel Worth, coordonatorul studiului.
“Orice misiuni de cautare a vietii pe Titan sau lunile lui Jupiter trebuie sa ia in considerare daca materialele biologice sunt de origine independenta sau o alta ramura a vietii de pe Pamant”, mai spune ea.
Panspermia este o teorie care spune ca organismele pot calatori prin sistemul solar pe comete sau resturi provenite din impactul meteoritilor.
Simulare pe calculator
Datorita avansului puternic in tehnologie, astronomii pot acum sa simuleze aceste “calatorii” si sa le parcurga pe masura ce rocile respective isi fac veacul de-a lungul Sistemului Solar.
In acest nou studiu, oamenii de stiinta au estimat numarul rocilor mai mari de 3 metri care au fost trimise in spatiu de pe Terra in urma unor impacturi majore.
Cercetatorii cred ca rocile de minim trei metri pot ocroti microbii astfel incat sa supravietuiasca unei calatorii ce poate dura si 10 milioane de ani.
Ei au realizat “harta” acestor voiajori. Multi pur si simplu sunt pe orbita Terrei sau au fost atrasi sa cada inapoi pe Pamant. Altii au fost atrasi in Soare sau trimisi cu totul in afara Sistemului Solar. Un numar mic dar semnificativ au ajuns pe o serie de lumi ce pot adaposti viata. Sase roci ar fi ajuns pe Europa, un satelit al lui Jupiter acoperit de un ocean lichid ce are la suprafata o gheata groasa.
Calatoria spre Marte a fost mai comuna: circa 360.000 de roci au ajuns pe Planeta Rosie.
“As fi surprinsa daca viata n-a ajuns pe Marte. Pare rezonabil ca la un anumit punct anumite organisme de pe Pamant sa fi ajuns”, a spus ea.
Dezastrul din Cretacic
Cel mai faimos dintre acestea impacturi a fost cel de la Chicxulub, de acum 66 de milioane de ani, care a distrus dinozaurii. Atunci un asteroid cat un mic oras s-a ciocnit cu planeta noastra.
Impactul a dus la extinctia din Cretacic, a declansat eruprii vulcanice si incendi planetare. Si a mai si lansat 70 de miliarde de kilograme de roci in spatiu, 20.000 kg putand atinge Europa. Iar sansa ca acestea sa adaposteasca viata sunt “mai mari de 50%”.
Cele mai “ospitaliere” locuri pentru viata, pe langa planeta noastra, ar fi Europa, Marte si Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn.
Europa este acoperita de un ocean cu o gheata groasa la suprafata, dar in anumite momente banchizele se sparg in mari bucati, cu apa lichida intre ele. Orice meteorit cazut intr-o astfel de zona poate cadea apoi in oceanul subacvatic.
In privinta planetei Marte, aceasta a avut apa lichida dar nu in ultimii 3,5 miliarde de ani. Atmosfera martiana a fost calda si umeda. Miliarde de meteoriti au cazut pe Pamant de pe Marte de la inceputurile sistemului nostru planetar. Ba chiar e posibil ca viata sa fi aparut pe Marte, crede Rachel Worth.
Acum este foarte probabil ca apa sa se mai gaseasca la polii martieni, iar in stare lichida sa fie in subsol.
Astrobiologul Jay Melosh, de la Purdue University, spune ca impactul ce a distrus dinozaurii n-ar fi cel mai bun candidat de a trimite viata in alte parti, pentru ca a avut loc in ocean. “Cateodata glumesc spunand ca am putea gasi cochilii de amoniti pe Luna de la acel eveniment. Dar alte impacturi mari de pe Pamant ar fi putut intr-adevar sa arunce roci in spatiul interplanetar”, crede Melosh.
Studiul arata ca, daca intr-adevar se vor gasi alte forme de viata in Sistemul Solar, acestea pot fi foarte bine niste rude foarte indepartate ale noastre, considera Mauricio Reyes-Ruiz de la Universitatea Autonoma Nationala din Mexic.
Etichete: dinozauri, Europa, extern, Marte, panspermie, recomandari, stiri, studiu, Titan, viata