Cantece create prin selectie darwiniana
Scris de Daniel Ionascu
Cercetatorii de la Imperial College din Londra au realizat un program de calculator care functioneaza in baza selectiei naturale si care egaleaza cei mai buni cantareti pop si compozitori de muzica clasica.
Programul produce bucle intregi de sunete aleatoare si analizeaza opiniile consumatorilor de muzica, testand astfel teoria potrivit careia schimbarile culturale in limbaj, arta si muzica evolueaza prin selectie naturala darwiniana.
“Toata lumea stie ca muzica este produsa de traditia geniilor muzicale. Bach a predat torta lui Beethoven, care a dat-o lui Brahms; Lennon si McCartney (membri Beatles-nr) au dat-o fratilor Gallagher (membri Oasis-nr), care au transmis-o lui Chris Martin. Dar este aceasta intr-adevar ceea ce conduce evolutia muzicala? Ne-am intrebat daca alegerile consumatorilor sunt forta reala a acestui mars implacabil al muzicii pop”, a declarat profesorul Armand Leroi.
“De fiecare data cand cineva descarca o melodie in dauna alteia, ei exercita o alegere si un milion de alegeri reprezinta un milion de acte creative. In definitiv, asa a dus selectia naturala la crearea oricarei forme de viata de pe Pamant, si, daca variatia oarba si selectia pot face asta, atunci noi am recunoscut ca ar trebui sa fie capabile sa creeze un cantec pop. Asa ca am realizat un experiment pentru a explica asta”, a mai completat el.
Algoritmul din spatele studiului este numit DarwinTunes. Acesta functioneaza mentinand 100 de bucle de sunete, fiecare de opt secunde. Ascultatorii au pontat doze de cate 20 de sunete pe o scala in cinci trepte. Aceasta pornea de la “nu o suport!” pana la “o ador!”.
Ulterior, DarwinTunes, a “imperecheat” primele zece sunete, imperechindu-le si amestecand elementele muzicale ale fiecarei perechi, pentru a crea alte noi 20 de secvente de sunete.
Acestea au inlocuit parintii originali si sunetele care nu au fost alese. Momentan, programul este la cea de-a 2.513-a “generatie”.
Pentru a demonstra ca secventele de sunete devin din ce in ce mai bune, echipa a cerut ascultatorilor sa dea note unora din generatii diferite. Si, fara sa stie “varsta” sunetelor, acestia au aratat in mod constant ca muzica mai evoluata este mai atractiva.
Puteti sa le ascultati si voi aici si sa ajutati la crearea altora.
Cine credea ca evolutia o sa fie demonstrata de muzica?!
Etichete: DarwinTunes, evolutie, extern, Imperial College London, muzica, recomandari, stiri
Comentarii (1)
Băi, eu nu eenţeleg ceva. Singura echipă rome2nească din ultimii ani care a mişcat ceva een UCL, cu rezttuale, este Unirea. Este singura cu şanse de calificare een optimi eenainte de ultimul meci. E lăudată peste tot een Europa, la noi părerile sunt eempărţite. Ştiţi ce răme2ne după meciul ăsta? Rezultatul. Peste 3 ani nu va mai şti nimeni ce2t la sută au avut ăia posesia şi cum s-a ce2ştigat. Căcat, Real Madrid a bătut Steaua acum ce2ţiva ani printr-un autogol. Şi toată lumea s-a pişat pe Steaua. Voi cu cine ţineţi, pe bune? Voi eraţi ăia care comentaţi atunci ce2nd Rome2nia bătea Anglia de două ori een doi ani la turnee finale, dar rahat, de fiecare dată een ultimul minut?