Cea mai ”intunecata” lume ii lumineaza pe astronomi intr-o chestiune importanta

Scris de

Astronomii de la Universitatea Princeton si Harvard – Smithsonian Center for Astrophysics au descoperit un lucru ciudat si util, in acelasi timp. Cea mai indepartata exoplaneta (in imagine) absoarbe toata lumina care ajunge la ea, facand-o cel mai ”nesatul”-de-lumina obiect din univers.

Aceasta descoperire ii poate ajuta pe astronomi sa inteleaga mai bine caracteristicile misterioase ale planetelor de tip Jupiter, aflate in afara sistemului solar. Analizele recente asupra planetei (poreclite TrES-2b) arata ca aceasta absoarbe 99.9% din lumina ce o atinge, mai mult decat orice alt obiect cunoscut, conform unui raport emis de catre cercetatorii David Spiegel de la Princeton si David Kipping de la Harvard.

Studiul, publicat recent in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society identifica aceasta exoplaneta ca fiind nu doar cel mai ”intunecat” obiect observat pana acum, ci impune si un nou standard in determinarea cantitatii de lumina pe care planetele de tip Jupiter (sfere fierbinti, alcatuite din hidrogen si heliu) o pot retine.

TrES-2b, descoperita in 2006 este una din cele 150 de exoplanete asemanatoare cu Jupiter. Astronomii fac eforturi considerabile pentru a elucida proprietatile acestor planete ”intunecate” – masa, model orbital si conditii atmosferice. In cazul acestei planete, precum si a altor obiecte cosmice, ”intunecimea” nu se refera la absenta luminii, ci la cantitatea vizibila de lumina absorbita, explica Spiegel.

Partea curioasa e ca nu exista o explicatie la intrebarea de ce planetele de acest tip emit atat de putina lumina in comparatie cu cantitatea uriasa pe care o primesc. ”Se pare ca exista ceva lipsa din lista noastra de ”ingrediente” ale atmosferei acestei planete. Nu suntem siguri ce este acest extra-ingredient”, spune David Spiegel.

Planetele de acest tip sunt importante pentru ca pot revela noi informatii despre stelele si sistemele solare indepartate. In timp ce unele se comporta ”normal”, altele reprezinta anomalii precum ”miscarea retrograda” – se misca in sens opus stelei in jurul careia orbiteaza. TrES-2b s-a aflat in atentia astronomilor inca din 2009, dupa ce NASA a lansat satelitul Kepler. Orice ar fi obiectul prezent in aceasta planeta, e clar ca poate absorbi mult mai multa lumina decat calculasera astronomii inainte.

Autor: Nicolae Cobzaru

Sursa: Physorg
Sursa foto: Physorg

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.