Ingroparea bioxidului de carbon poate otravi apa

Scris de

Captarea si stocarea bioxidului de carbon este vazuta drept viitorul industriilor poluante de pe planeta: se retine gazul cu efect de sera si se “ingroapa” in subsol in foste zacaminte de petrol sau gaze.

Tehnologia este, insa, controversata deoarece este scumpa, nedemonstrata comercial si, potrivit cercetatorilor de la Duke University, exista posibilitatea ca acel carbon captat sa se scurga in panza freatica, facand apa nepotabila.

Cercetatorii de la Duke au adunat probe de sedimente din zonele cu potentiale zone de stocare a carbonului din Maryland, Virginia, Texas si Illinois si au expus apa unor concentratii mari de CO2.
Rezultatul: apa subterana a prezentat o aciditate in crestere si concentratii de fier, cadmiu, cobalt, zinc si alte metale cu peste 1.000% peste nivelurile normale in anumite cazuri, depasind nivelurile de siguranta.

Tehnologia in sine nu este problematica, dar accidente si scurgeri se pot intampla oricand, dupa cum a demonstrat-o si explozia de la platforma BP din Golful Mexic

Sursa: Fast Company

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.