Marea Evadare: calatoriile intergalactice sunt posibile

Scris de

Imaginati-va o civilizatie care se deplaseaza intre galaxii la viteze de a ajuns de mari incat sa faca distanta de la Pamant la Luna in 7 minute! Aceasta este propulsata de energia gravitationala a unei gauri negre. Iar “nava” lor are resurse pentru o populatie de cateva miliarde de indivizi.

Suna a SF, nu? Poate, dar situatia de mai sus intra in taramul plauzibilului. Se stie ca gaura neagra supermasiva din centrul Caii Lactee, galaxia noastra, da impuls unei stele la fiecare 100.000 de ani. Astronomii au masurat ca aceste stele fugare au destula viteza si energie sa scape de forta de atractie a galaxiei. Nu exista niciun mecanism stiut in natura pana acum care sa dea atata energie kinetica unei stele, nici explozia unei super-nove, nici macar un “biliard” spatial care sa implice sistemele cu mai multe stele.
Asta pana ce gaura neagra centrala, cu o masa de 4 miliarde de stele, intra in scena. Teoria spune ca o stea dintr-un sistem binar poate fi expulzata daca se apropie prea mult de aceasta super-gaura neagra. Dupa ce vor fi rupte fortele de atractie dintre cele doua, una va fi expluzata din galaxie. Ulterior va fi franata da materia intunecata care inconjoara galaxia.
Pana acum se cunosc 16 astfel de stele cu o hiper-viteza. Teoria despre existenta lor a aparut in 1988 iar prima a fost detectata in 2005.

Sursa: Discovery News
Sursa foto: Discovery News

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Zatwo says:

    Vezi ca in limba romana se spune cinetic nu kinetic.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.