Mars500 – un experiment controversat

Scris de

simular

<div style=buy viagra online pharmacy

ea calatoriei spatiale” width=”150″ height=”150″ />Proiectul Mars500, cea mai lunga simulare a unei misiuni spatiale, s-a incheiat cu succes. Experimentul s-a desfasurat intr-un institut din Moscova si a avut ca scop studierea reactiilor pe care le-ar putea avea corpul si mintea, supuse unor perioade foarte lungi de izolare. Echipajul format din voluntari (3 rusi,2 europeni si un chinez, cu varste intre 27 si 38 de ani) a fost izolat timp de un an si jumatate intr-o “naveta spatiala” , formata din tuburi de otel similare modulelor spatiale.

Modulul medical, un cilindru metalic de 12 m lungime, era locul in care se faceau testele medicale zilnice. In modulul habitat, un tub de 20 de metri lungime, erau amplasate paturile si o mica “bucatarie”si reprezenta principala camera de control. Modulul utilitar era impartit in patru compartimente: locul de pastrare a alimentelor si a altor provizii, o mica sera, o sala de gimnastica si un refrigerator.

In timpul celor 17 luni de izolare, cei sase au fost permanent monitorizati. In cele peste 100 de teste medicale la care au fost supusi, li s-a evaluat nivelul hormonal, starea de spirit si calitatea somnului si s-au studiat efectele diferitelor suplimente alimentare asupra sanatatii.

Contactul membrilor echipajului cu lumea exterioara a fost extrem de limitat: modulele nu aveau ferestre, iar comunicarea cu cei din afara era similara celei din spatiul cosmic. Odata “ajunsi” pe Marte, la 70 de milioane de mile distanta, raspunsul la o intrebare venea cu o intarziere de 20 de minute.

Echipati cu costume speciale, trei dintre ei au simulat iesirea din capsula spatiala in atmosfera martiana si deplasarea pe o suprafata nisipoasa, asemanatoare solului martian.

Pentru a invinge depresia, cei sase au avut la dispozitie console Wii si tobe Guitar Hero. Mai mult, s-au distrat si cu invatarea limbii chineze, profesor fiindu-le colegul lor, Wang Yue.

La incheierea misiunii Mars500, Rupert Gerzer, directorul Institutului de Medicina Aerospatiala german, a afirmat pentru BBC.News: “Campul magnetic terestru protejeaza corpul uman de efectele radiatiilor solare. Pe Planeta Rosie acest scut nu exista, ceea ce face o calatorie reala extrem de riscanta. In plus,experimentul s-a desfasurat in conditii gravitationale terestre si nu a luat in calcul faptul ca viata la gravitatie zero are efecte dezastruoase asupra musculaturii si reflexelor cardiace”. Organismului uman ii sunt necesare 2-3 zile pana sa se adapteze conditiilor de imponderabilitate si sa scape de “oboseala spatiala”, cauzata de pierderea senzatiei de greutate corporala. Si odata ajunsi pe Marte, ar aparea o aparea o alta problema: pe Planeta Rosie, cosmonautii s-ar confrunta brusc cu o gravitatie de 3 ori mai mare decat cea de acasa.

Astronomul si scriitorul David Whitehouse a declarat pentru acelasi post: ”Cei din misiunea Mars500 erau constienti de faptul ca se aflau pe Terra. In caz de pericol, puteau deschide oricand usa. Insa daca intr-o misiune reala ceva merge rau, nu mai exista cale de intoarcere”. O alta critica adusa de Whitehouse la adresa experimentului este aceea ca: “simularea nu a luat in calcul furtunile de nisip de pe Marte, care ar putea deteriora serios actualele costume ale astronautilor”.

Depasirea acestor impedimente ar putea fi facuta prin mutarea experimentelor de izolare pe ISS (Statia Spatiala Internationala). Oamenii de stiinta vor deja sa recreeze astfel Mars500 in conditii de imponderabilitate.

Autor: Daniel Popescu

Sursa: BBC.News
Sursa foto: BBC.News

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Mezeyss says:

    Alo oamenilor daca, combinam energia campului electric si electromacnetic vom produce un nou sistem de propulsie si un camp de forta asta urma sa descopere tezla inainte sa fie omorat ati inteles deja vom intra intro nou era daca, descoperim aceasta tehnologie da no folosim ca , sistem de propulsie carburanti lichizi ……….

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.