O vasta structura misterioasa a fost descoperita in centrul galaxiei

Scris de

Doua bule enorme de raza gamma erup din centrul Caii Lactee iar astronomii habar nu au care este cauza.

Bulele din fotografie se intind pe imense distante, de 25.000 de ani-lumina, deasupra si sub planul galaxiei si sunt invizibile cu ochiul liber.
Dar astronomii de la telescopul Fermi au putut “vedea” structurile. Desi galaxia este inundata de raze gamma, aceste structuri se vad perfect si au margini foarte bine definite.

Astronomul Doug Finkbeiner, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a fost primul cercetator care a vazut bulele. El speculeaza ca aceste structuri ar putea avea doar milioane de ani vechime.

Dar ce le-a cauzat? Prima mea ghicire includea jeturi de particule din imensa gaura neagra aflata in centrul fiecare galaxii. Asta este si ipoteza NASA, din moment ce astfel de jeturi au fost observate la alte galaxii. Numai ca a noastra nu mai are jeturi, dar e posibil sa fi avut in trecut iar bulele sa se fi format din expulzarea de gaze.

Problema ramane si se sparge in mai multe intrebari de astrofizica. Este Calea Lactee unica galaxie exploziva? Sunt bulele rezultatul unui dezastru galactic?

Poate e bula imobiliara din SUA…

Sursa: io9
Sursa foto: io9

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.