Prima “fotografie” a materiei intunecate

Scris de

Buy generic Levitra pills online

0″ />Aceasta este o imagine care va intra in istorie ca fiind prima facuta pentru “materia intunecata” din Univers, a carei prezenta nu a putut fi stabilita decat teoretic. Pana acum, cand a fost “fotografiata” indirect.

Cercetatorii de la Laboratorul National Argonne, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica si de la Universitatea din Chicago au folosit supercomputere pentru a simula fortele colosale implicate in ciocnirea unor galaxii ca a noastra.

Imaginea prezinta Bullet Cluster, fiind in realitate o combinatie a datelor primite de la Chandra X-Ray Observatory, Telescopul Hubble si telescopul Magellan din Chile.
Lumina roz reprezinta temperatura si densitatea materiei normale, “stelele” vizibile sunt, de fapt, galaxii, iar lumina albastra reprezinta conturul materiei intunecate, detectata dupa cum “indoaie” lumina din spatele aglomerarii.

Pe masura ce galaxiile se ciocnesc, centrele de materie intunecata aluneca unul pe langa celalalt fara a interactiona.
Cea mai mare parte a universului este constituita din materie intunecata, care vine la pachet cu “energia intunecata”, o forta ce se opune gravitatiei si care extinde Universul.

Sursa: PopSci
Sursa foto: PopSci

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.