Sa “minam” dupa materia intunecata

Scris de

Un imens complex a fost instalat intr-o mina din Lead, SUA, pentru a detecta materia intunecata, care face 80% din Univers.

Intre 1876 si 2002, oamenii din Lead, Dakota de Sud, au extras aur in valoare de 3,5 miliarde de dolari. Era ocupatia de baza a orasului dar caderea preturilor la aur a dus la inchiderea minei. Asa ca a ramas o gaura de peste 2.500 metri adancime in zona. In 2007, National Science Foundation a decis ca e perfecta pentru Deep Underground Science and Engineering Laboratory (DUSEL), un complex masiv care include laboratorul aflat la cea mai mare adancime din lume.

Aici va fi instalat si LUX, acronimul Large Underground Xenon, un detector de materie intunecata.
LUX este unul din cele 10 proiecte ale lumii care cauta dovezi ale existentei materiei intunecate cu 50 de cercetatori, din care un castigator de Nobel.
Un cilindru va fi umplut cu un lichid aflat la -103 grade Celsius. Xenonul va fi exact cel care va detecta materia intunecata. Deocamdata cercetatorii asambleaza masinaria, care e gata in proportie de 95%.
Cercetatorii au calculat ca masa unor roiuri de galaxii este mai mare decat ar trebui. Si au numit materia care nu se vede drept “materie intunecata”.
In alte dati au descoperit “lentile gravitationale” care curbeaza lumina dar invizibile cu ochiul liber, ceea ce inseamna ca ceva se afla in locul respectiv.

Astronomii au calculat ca materia intunecata este 80% din Univers si ca este constituita din particule cu masa care interactioneaza slab intre ele, numite WIMP. Dar reactioneaza gravitational, adica se strange ca o sfera in jurul unei galaxii. Ca atare Soarele si Sistemul Solar se misca intr-unul din acesti nori iar particulele “curg” spre Terra. Si aici intervine detectorul nostru ingropat. Si tocmai de aceea este pus in mina dezafectata, pentru a elimina particulele cosmice care le pot masca pe cele ale materiei intunecate.
Teoretic acestea vin 100.000 de centimetrul patrat pe secunda. Majoritatea vor evita detectia, dar cercetatorii spera ca 3 sau 4 sa nimereasca cilindrul cu xenon pe an. Ceea ce va duce la doua flash-uri minuscule de lumina, ceea ce ar fi prima dovada ca materia intunecata exista.

Sursa: PopSci
Sursa foto: PopSci

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.