Schimbarile climatice afecteaza rotatia Pamantului
Scris de Daniel Ionascu
Daca oamenii abia acum inteleg ce sunt alea schimbari climatice, ei bine iata un efect devastator mai putin asteptat: Polul Nord isi schimba pozitia ca urmare a unor schimbari subtile in rotatia Pamantului, cauzata la randul ei de topirea ghetarilor si a calotelor glaciare.
Pe romaneste: intreg globul se inclina din cauza schimbarilor climatice.
Modificarea axei planetare este o combinare a doua componente majore, fiecare cu propria cauza. Una este cauzata de faptul ca Pamantul nu este rigid, cealalta este legata de rotirea in jurul Soarelui.
Dar, eliminand cele doua efecte, mai ramanem cu inca o deviatie. De la inceperea observatiilor din 1899, Polul Nord s-a deplasat spre sud cate 10 centimetri pe an de-a lungul meridianului de 70 de grade Vest, de-a lungul estului Canadei.
Miscarea provine de la schimbarile in distributia masei, pe masura ce crusta terestra isi revine dupa ultima glaciatiune. Numai ca echipa lui Jianli Chen, de la Universitatea Texas din Austin, a descoperit si ceva suprinzator. Din 2005, alunecarea spre sud a polului s-a schimbat abrupt. Aceasta a inceput sa se deplaseze spre est, miscare ce continua si acum. Din 2005 pana acum polul s-a deplasat spre est cu 1,2 metri.
Pentru a verifica de ce s-a produs aceasta schimbare, echipa lui Chen a folosit datele satelitului GRACE al NASA, care masoara schimbarile in campul gravitational al Pamantului. Acest lucru le-a permis sa calculeze redistributia masei suprafetei Pamantului, datorata topirii calotelor din Groenlanda si Antarctica, dar si a topirii ghetarilor montani. Rezultatele s-au corelat perfect cu schimbarile observate in pozitia polului.
„Topirea ghetii si schimbarea nivelului marii explica 90% din deplsasarea spre est. Forta primara pentru aceasta schimbare brusca este modificarea climei”, spune Chen.
Calota glaciara din Groenlanda pierde anual 250 de gigatone de gheata, topirea ghetarilor montani contribuie cu 194 gigatone, in vreme ce contributia Antarcticii este de 180 de tone, desi aici este o incertitudine considerabila deoarece schimbarile in campul gravitational sunt mai putin intelese in Antarctica decat oriunde in alta parte.
Etichete: Antarctica, extern, Groenlanda, incalzire globala, mediu, NASA, schimbari climatice, stiri