“Skynet”, in curand realitate

Scris de

imagePovestea din filmul Terminator, in care masinile preiau controlul prin intermediul inteligentei artificiale Skynet si incearca sa eradicheze oamenii, parea pana de curand doar o fictiune apocaliptica.

Cercetatorul britanic Noel Sharkey, profesor de inteligenta artificiala si robotica la Universitatea din Sheffield, spune ca un astfel de scenariu ar putea deveni curand realitate. Razboiul impotriva terorii, lansat de fostul presedinte american George W. Bush, a accelerat dezvoltarea unor masinarii de lupta autonome, precum avioanele fara pilot (Unmanned Aerial Vehicle – UAV). Desi initial au fost gandite pentru misiuni de recunoastere, acum acestea poarta si armament, fiind capabile de atac.

Investitii masive in “Terminatori”

SUA detine la momentul actual 200 de avioane fara pilot Predator si 30 Reaper iar anul viitor intentioneaza sa cheltuiasca 5,5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea de masini de lupta autonome. “Ceea ce ma sperie pe mine cu adevarat sunt robotii de lupta autonomi”, spune Sharkey. Potrivit lui, in mai putin de 50 de ani, acestia vor lua singuri decizia pe cine sa ucida. Profesorul crede ca pentru o masina, chiar guvernata de un computer avansat, va fi tot mai dificil sa faca diferenta intre inamic si trupele prietene sau intre rebeli si civili. In ultimii trei ani, cu ajutorul UAV-urilor au fost ucisi 14 lideri Al Qaida. Totusi, greselile acestora au dus la moartea a peste 600 de civili. “Daca vom continua sa folosim robotii in razboaie, punem civilii in pericol de moarte iar acest lucru va declansa si mai multe razboaie”, conchide Sharkey.

Sursa: TG Daily

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] In ceea ce priveste pericolele pe termen lung ale dezvoltarii roboticii, am scris in trecut aici. […]

  2. stefanutz2793 says:

    foarte inteligent,dar in acelasi timp si foarte , foarte periculos.trebuie lucrat mai mult la securitate.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.