Mihai Eminescu si fizica relativista

Scris de

eminescuMihai Eminescu l-a depasit cu 20 de ani pe Albert Einstein in prezentarea teoriei relativitatii.Poezia “La Steaua”, scrisa de Eminescu in data de 1 decembrie 1886 prezinta elemente de relativitate pe care celebrul fizician le-a sistematizat abia in 1905.

La 160 de ani de la nasterea “poetului nepreche” aflam din ce in ce mai multe despre geniul lui. “La Steaua” este una din capodoperele sale … stiintifice. Eminescu imbratisase teoria Kant-Laplace despre formarea sistemului solar, cu acretiunea masei de praf in jurul Soarelui in ceea ce mai tarziu urmau sa devina planete.

“La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.”

Lumina care a ajuns in cateva mii de ani la noi este unul dintre conceptele comune ale astronomiei de acum. Exista, de fapt, si termenulde an-lumina, pentru a denumi distanta pe care o parcurge lumina intr-un an, cu viteza din spatiu, de 300.000 de kilometri pe secunda.

“Icoana stelei ce-a murit
Incet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.”

Cu cat privim mai departe in cosmos, cu atat privim, de fapt, inapoi in timp. Recent, cele mai puternice telescoape umane au “vazut” in locuri unde nimeni nu a tras vreo privire: la 13 miliarde de ani-lumina distanta, pe vremea galaxiilor ultra-albastre. Momentul este abia la doar 600-800 de milioane de ani dupa Big Bang. Ceea ce telescoapele noastre “vad” acum nu mai exista, ele “vad” doar ce era in urma cu 13 miliarde de ani. Galaxiile din acele momente erau “pufoase”, le lipseau elementele grele si erau de 20 de ori mai mici decat Calea Lactee. Intre timp au evoluat in modele asemanatoare galaxiei noastre.

mihai eminescuLa multi ani, Mihai Eminescu!

Sursa: Renne.ro
Sursa foto: 2.bp.blogspot.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (9)

 

  1. costin says:

    Numa’ prostii!
    Unde este acolo teoria relativitatii?
    Domnu’ Daniel… ai vreo legatura cu teoria cu pricina? Ai macar o idee vaga despre ce e vorba acolo?
    In “La steaua” este reliefata doar ideea ca lumina se propaga cu o viteza finita.
    Idee pe care a enuntat-o, primul, Empedocle (490-430 inainte de Hristos)! Viteza luminii a fost masurata, cu adevarat prima data, de Romer (1676)… adica cu vreo 200 de ani inainte ca Eminescu sa scrie La steaua!
    Eminescu, draga domnisorule, stia mai multa fizica decat dumneata… Eminescu a studiat (si) fizica in peregrinarile lui prin Viena si Berlin. Are si cateva insemnari de fizica, uimitor de “corecte”.
    Dar… de aici si pana la a-l lega [pe Eminescu de teoria relativitatii… e cale lunga! Lunga de tot!
    N.B. In “La steaua” NU se regasesc – deloc – ideile din teoria relativitatii!

  2. iulian says:

    Si totusi.

    La steaua care a RASARIT

    Nu seamana foarte mult cu teoria supernovelor, veche de vreo 50 de ani!

  3. iulian says:

    De unde stia Eminescu ca stelele mor?
    Ma indoiesc ca se invata la vreo universitate Europeana in 1866.

  4. iulian says:

    Nu doresc eu sa “reconfirm” geniul lui Eminescu. Acest lucru este incontestabil.
    Ce ma deranjeaza, sunt comentarile literare facute de foarte multi literati, care nu au capacitatea de a intelege modul in care Eminescu a vazut lumea in vremea aceea.
    In marea majoritate a cazurilor, totul se reduce la ” iubiri pierdute, stari sufletesti etc” pe cand Eminescu a facut in 1866 prin aceasta poezie, afirmatii foarte pragmatice dpdv fizic.
    Nu cred ca in perioada acea existau foarte multi oameni in lume care sa inteleaga aspectele respective, daramite sa le mai si prezinte intr-un mod artistic cum este poezia!

  5. DANA says:

    Ideile ce tin de teoria relativitatii existau de mult timp. Apar la Galilei, apar chiar si la D. Cantemir.
    Dupa 1850 ideile acestea se aduna, se inmultesc, dau bataie de cap, …
    Se spune ca firele existau demult, erau cam incalcite, iar Einstein este cel care le-a adunat, le-a descalcit si a tesut covorul … adica TEORIA RELATIVITATII.

  6. muresan iulian says:

    Einstein este cel care a spus ca teoria mecanici cuantice este de neinteles, adica, ilogica!
    Daca prin fire te referi la teoria “stringurilor” si mai departe la unde mecanice versus unde EM ma indoiesc ca Galilei sau Cantemir au avut ceva de a spune despre asta.
    Sunt perfect de accord ca vechii greci ca Euclid de ex au avut teorii asemanatoare, dar in momentul acela materia se reducea la pamant, apa, aer si foc.
    Nu am vrut sa spun ca Eminescu ar fi fost un geniu in fizica. Ma surprinde doar instinctul lui!

    Si apropo, sunt foarte curios sa aflu despre teoriile lui Cantemir, pentru ca nu stiu nimic despre asta!

    Filozofic vorbind despre: firele care erau incalcite si la un moment dat a fost un geniu care le-a descalcit si ramanem acolo, cred ca suntem ca fanii lui Elvis care in ziua de azi nu cred ca a murit.

    Eu nu pot sa il consider pe Einstein geniul tuturor timpurilor pentru ca, vezi tu, va fi si viitor.

    In plus, tot ce am spus despre Eminescu si poezia lui, nu are nicio legatura cu teoria relativitatii. ci pur si simplu cu viteza lumini, fapt neinteles cu adevarat nici macar in ziua de azi de marea majoritate a oamenilor.

    Sunt de accord ca viteza lumini a fost masurata prima data cu cca 50 de ani inainte sa scrie Eminescu poezia, dar trebuie sa ne gandim si la faptul ca in acele vremuri informatia nu se transmitea la fel ca acum.

    Eminescu a fost doar un poet, nu a avut dploma de fizician si cred eu, nici foarte multe informatii in acest domeniu.

    Sa fim seriosi, inca in anul 2014 sunt o multime de oameni care nu inteleg faptul ca lumina are viteza, ca sa nu mai vorbim despre dualitatea unda particular.

  7. muresan iulian says:

    particula

  8. Olivia says:

    Oameni care n au auzit de Aristotel si Empedocles! Eminescu era un om cult si citit domle, de asta sunteti voi nebuni si il scoateti fizician acum!
    Empedocles a zis prima data ca viteza luminii este finita si ar fi un timp X pana ajunge la noi. Si Aristotel a fost de-acord, a preluat ideea si inca a adaugat ca exista un timp in care raza soarelui inca nu a fost vazuta, pentru ca e pe ‘drum’. Suna asa, similar cu strofa???

    Va dau citat din Aristotel, dar in engleza si link “”Empdeocles says that the light from the Sun arrives first in the intervening space before it comes to the eye, or reaches Earth. This might plausibly seem to be the case. For whatever is moved through space, is moved from one place to another; hence, there must be a corresponding interval of time also in whch it is moved from the one place to the other. But any given time is divisible into parts; so that we should assume a time when the sun’s ray was not as yet seen, but was still travelling in the middle space.” http://www.egs.edu/library/empedocles/biography/

  9. Olivia says:

    Adica cred ca se stie ca Eminescu era fan Aristotel si Platon si a si scris poezie de inspiratie filozofica. Mai oameni buni, daca ati dat BAC la romana si ati studiat Eminescu, ati trebui sa stiti ca a folosit idei imprumutate de la Aristotel si Platon! Asta se invata in liceu!
    Si daca stiti asta, primul loc unde cauti este la Aristotel! Si ce gasesti la Aristotel??? Gasesti preluarea conceptului lui Empedocles si chiar dezvoltat. Si stiti ce mai gasesti? Asemanare perfecta cu strofa!
    Aristotel practic ii da dreptate lui Empedocles si zice ca trebuie sa credem ca exista un timp la care raza de soare inca nu a fost vazuta pentru ca inca calatoreste prin spatiu catre noi!
    Eminescu (un poet desavarsit) era un om inteligent, cu o memorie clar exceptionala, cult, citit… avea viziune, logica si a fost atras de filozofie mai ales a lui Aristotel si Platon.
    Modul in care a conturat poetic idea lui Empedocles preluata si de Aristotel este extraordinar. Insa nu e nici un mister la mijloc.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.