Crimele ortodoxiei

Scris de

bisRefrenul pe care mereu il spun ortodocsii este ca ei n-au facut crime ca ale catolicilor, n-au avut Inchizitie, Cruciade, Conquista, Re-Conquista, arderi de vrajitoare, au suferit enorm la inceputurile crestinismului, n-au propovaduit prostii si au indrumat umanitatea catre noi zone de iluminare spirituala.

Ca atare, pentru a risipi indoielile am realizat o ordonare cat de cat cronologica.

Antichitate patata

* Iisus a vandalizat templul din Ierusalim cand a vazut comerciantii, in anul 30 en. Daca cineva s-ar duce in ziua de azi intr-o biserica, moschee sau templu si ar distruge locul sigur va fi deferit organelor de ancheta si ulterior condamnat.
* La influenta Apostolului Pavel sunt arse 200.000 de pergamente din Templul zeitei Diana din Efes, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.
* In decursul certurilor teologice dintre diverse factiuni dintre anii 250-450, o parte a bibliotecii din Alexandria este incendiata de primii crestini.
* Constantin cel Mare, sfant, si armata lui omoara armata lui Maxentiu cu crucea pe steaguri („In hoc signo vinces”) in anul 312
* Expulzarea lui Arie, pe motiv de erezie in 320.
* 341, la Sinodul din Antiohia, imparatul Constans interzice sacrificiile si ritualurile altor religii, sub pedeapsa cu moartea. Astazi daca cineva ar interzice crestinismul prin lege ar suferi rigorile legii si constituiei in orice stat normal
* 380 Crestinismul este declarat credinta oficiala a Imperiului Roman de Teodosie cel Mare, care se alatura lui Gratian intr-un edict in care declara ca supusii lor trebuie sa marturiseasca toti credinta ortodoxa.
* In 391-393 imparatul Teodosius I a ordonat distrugerea tuturor templelor non-crestine din motive religioase iar patriarhul Theophilus din Alexandria a facut intocmai. Printre victime: Olympia si olimpiadele, a caror desfasurare se facea de peste 1.000 de ani dar si terminarea Misterelor de la Eleusis.
* 10.000 de oameni sunt ucisi in Desertul si Pesterile Schitului de catre Patriarhul Teofil al Alexandriei.
* Sfantul Porfirie, episcop de Gaza (395–420), obtine in anul 402 emiterea unui decret imperial care porunceste inchiderea templelor ne-crestine din Gaza.
* Hypathia, matematiciana, astronoama si filozoafa din Alexandria a fost omorata in anul 415 cu pietre de o multime furioasa de crestini.
* Condusi de Episcopul Chiril, crestinii ard casele evreilor din Alexandria in timpul confruntarilor religioase. “Iar dupa ce sfantul a gonit din locul Alexandriei pe necuratii si ganditii diavoli, a luat purtare de grija sa goneasca si pe vazutii si smintitii diavoli, care erau uratorii de Hristos evrei.

Atunci dumnezeiescul Chirii, umplandu-se de ravna dumnezeiasca, a luat cu el multime de crestini si au gonit pe evrei din Alexandria, iar locuintele lor le-au surpat si le-au ars impreuna cu sinagoga lor”, potrivit calendarului Ortodox.
* In anul 418 toti crestinii care urmau dogmele lui Pelagius primesc interdictia de a mai sta in oricare din orasele Romei.
* Fericitul Augustin discrimineaza femeile si impune ca acestea sa intre in biserica cu capul acoperit „pentru a nu ispiti ingerii”. Tot la inceputul crestinismului se propaga ideea ca piramidele egiptene erau „Granarele lui Iosif”, ceea ce evident nu sunt.

Evul Mediu, la fel de intunecat

* 489: Imparatul Zenon I inchide academia nestoriana de la Edessa, transferata de regii sasanizi ai persilor la Nisibe.
* 527: Dionisie Exiguul calculeaza gresit data nasterii lui Iisus. Eroarea este intre 4 si 7 ani.
* 529: Universitatea din Atena, ultima farama elenistica, este inchisa si inlocuita cu Universitatea crestina din Constantinopol.
* 609: Pantheonul din Roma este transformat in biserica, cu hramul Fecioarei Maria impreuna cu toti sfinti.
* 723: Sfantul Bonifaciu doboara Stejarul lui Thor de langa Fritzlar, moment decisiv in crestinarea triburilor germanice de nord.
* 733: Iconoclasmul este prilej de omoruri, crime si batalii in Bizant. Imparatul bizantin Leon al III-lea Isaurul retrage Balcanii, Sicilia si Calabria de sub jurisdictia Papei ca raspuns la sprijinul acordat de Grigore al III-lea unei revolte din Italia impotriva iconoclasmului.
* 754: Un sinod iconoclast, sub autoritatea lui Constantin al V-lea Copronim, condamna icoanele; Constantin incepe desfiintarea manastirilor. Timp de 50 de ani au loc dispute legate de iconoclasm.
* In 863 venetienii fura moastele Sfantului Marcu din Alexandria.
* In Al Patrulea Razboi Ruso-Bizantin, din 941, khazarii (ce practicau iudaismul), au vrut sa se razbune pe bizantini dupa persecutiile indurate de evrei sub Imparatul Romanos I Lecapenos.
* Sfantul Stefan cel Mare face multe crime si orori, ulterior e declarat Sfant.

Vine Sfarsitul Lumii… sau nu

* 1492: „Sfarsitul lumii” vine in Moscova deoarece se sfarseste calendarul bisericesc. Bineinteles, n-a venit niciun sfarsit.

* 1526: Au loc dezbateri in Rusia daca Biserica are voie sau nu sa aiba avere. Anti-Posesionistii il critica pe Tarul Vasile al III-lea din cauza divortului sau si sunt trecuti in ilegalitate. Cand Posesionistii au triumfat, biserica si-a castigat dreptul la bogatie in schimbul influentei politice. Tarul a devenit superior mitropolitului si putea acum sa se amestece in treburile bisericii.
* 1652-1658: Patriarhul Nikon al Moscovei revizuieste cartile liturgice pentru a le aduce in conformitate cu obiceiurile liturgice grecesti, ceea ce duce la excomunicarea dizidentilor, care vor fi cunoscuti ca Rascolnicii sau Vechii credinciosi. Reformele au provocat ruperea de biserica a celor care presupuneau orbeste si ignorant ca toate cartile de cult sunt de inspiratie divina.
* 1633: Imparatul etiopian Fasilides ii exileaza pe iezuiti si pe alti misionari Romano-Catolici din Etiopia.
* Dupa 1685 a inceput o perioada de persecutii, inclusiv de tortura si executii. Multi vechi- credinciosi au parasit Rusia definitiv.
* 1768: Evreii sunt masacrati in timpul rascoalelor din Polonia ocupata de rusi.
* Pana in secolul al XIX-lea, Biserica Ortodoxa Romana a avut timp de 500 de ani sclavi tigani.
* Ortodocsii fac pogromuri succesive incitate de catre ierarhi ortodocsi, in 1881, 1883, 1900 si 1907. Crimele se justifica cu scrierile lui Ioan Gura de Aur care scria in Omiliile sale: “Evreii isi sacrifica copii diavolului; ei sunt mai rai decat lighioanele salbatice. Sinagoga este un bordel, un cuib de ticalosi, un templu dedicat idolatriei, o adunatura de evrei criminali, un loc de intalnire pentru ucigasii lui Cristos, o casa rau-famata, un spatiu al nelegiuirii, o prapastie si un abis al pierzaniei; [… ] Dar sinagoga nu este numai un bordel si un balci; este de asemenea si o viziuina a banditilor si un adapost pentru bestii.”
* Tot dintre Sfintii Parinti, Sfantul Grigorie de Nisa (Nyssa) spunea despre evrei: “Ucigasi ai Domnului, criminali ai profetilor, dusmani ai Domnului si ponegritori de Dumnezeu, infractori si dusmani ai milei, avocati ai diavolului, fii de serpi veninosi ale caror minti sunt tinute in intuneric, pline de mania feriseilor, un sinedriu al satanei. Criminali si degenerati [… ] dusmani a tot ce este decent si frumos… ei care sunt vinovati de strigatul “Crucificati-L! Pe El, care era Dumnezeu-in-carne-de-om….”.

Modernitatea retrograda

* Secolul al XX-lea- nedreptati facute de catre Biserica Ortodoxa Romana celei Greco-Catolice, care nu-si mai primeste inapoi toate bunurile.
* Biserica ortodoxa rusa persecuta mai multe secte neo-protestante.
* In perioada interbelica Adevaratii crestini ortodocsi, impreuna cu o serie de secte precum adeptii Martorilor lui Iehova, Innokentienii, Adventistii-reformatori sfidau pe fata statul in Rusia si interziceau membrilor lor sa efectueze serviciul militar in Armata.
* Biserica din Eritreea ordona sa nu se faca serviciul religios celor care doreau independenta tarii.
* Biserica Etiopiana si-a folosit influenta excomunicand orice eritrean care refuza sa lupte sub steagul fascist al Italiei
* 2005: Parintele Daniel Corogeanu si 4 maici supun pe Irina Cornici la un ritual de exorcizare, timp in care aceasta moare.
* In 2009, jurnalistul Slobodan Vaskovic si echipa sa este atacat de o multime in timp ce filma o biserica la Trebinje in Bosnia. Biserica Ortodoxa Sarba ia apararea huliganilor.
* Biserica Ortodoxa Romana se opune introducerii pasapoartelor biometrice pe motiv ca apare in codul de bare numarul 666 al Satanei. IPS Teodosie al Tomisului e prins luand mita si se mai afla ca IPS Pimen lua 200 de dolari de la Securitate pentru a turna ce vede in SUA.
* Patriarhia reuseste in Romania scoaterea evolutionismului din manualele scolare de biologie, conceptele raman tot evolutioniste dar copiilor nu li se mai explica procesele, ramanand sa-si dea seama singuri.

Lista este deschisa.

Update: la observatiile cititorilor trebuie sa adaugam ideologiile legionare din perioada interbelica, centrate pe ortodoxismul romanesc si propovaduite de intelectuali importanti precum Nae Ionescu si Nechifor Crainic. Patriarhul Miron Cristea este prim-ministru, fiind un anti-semit notoriu care milita pentru alungarea evreilor din Romania. El a pus in practica legile de purificare etnica ale guvernului Goga, cand o treime din evrei si-au pierdut cetatenia. Dupa scandalul declansat in 2010, cand Banca Nationala a Romaniei a batut o moneda memoriala cu Miron Cristea, Patriarhia in continuare ii i-a apararea spunand ca nu era anti-semit…
* Biserica Ortodoxa este cand prigonita, cand un colaborator constant al regimului comunist, primind la schimb o serie de privilegii cum ar fi bunurile Bisericii Greco-Catolice si ajunge singurul cult oficial tolerat. Comunistii folosesc grupuri ahtiate de putere din cadrul clerului in lupta cu “elementele reactionare” si, in final, Biserica devine o unealta a regimului comunist. Statul i-a garantat securitatea in schimbul retragerii din sfera publica.

* Scriitorul Lev Tolstoi e anatemizat de Biserica Ortodoxa Rusa pentru ca i-a criticat ritualurile si lipsa de cunostinte a preotilor.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1,264)

 

 1. Cotyso says:

  Aşa cum am menţionat, se vede la dumneavoastră ura faţă de ortodoxie. Unde aţi văzut că am spus eu că ortodoxia sau creştinismul se reduc la România? Am spus doar că ortodoxia în România nu a provocat crime în numele religiei. Orice analiză se face “sine ira et studio”. Şi în rândul slujitorilor unei religii, la fel ca printre atei, sunt destui cu mintea mai şubrdă care, în numele unei idei, pot cauza suferinţă. Şi câte crime au înfăptuit ateii? Parcă Lenin şi Stalin au fost atei. Cât au suferit preoţii români în primii ani ai comunismului de pe urma unor atei ca dumneavoastră, probabil. Se vede că nu sunteţi un om de dialog. Aveţi idei puţine şi fixe. Să fiţi sănătos. Accesarea articolului dumneavoastră a fost o greşeală din partea mea, o pierdere de timp

 2. Cotyso says:

  Uite stimate domn de ce au fost arestaţi proţii greco-catolici:

  “Concordatul cu România a fost semnat la 10 mai 1927 de către Vasile Goldiş (ministru de externe) şi Iuliu Maniu (prim – ministru), ambii greco-catolici, sub presiunile regelui Ferdinand al României, care nu dorea să strice relaţiile cu Occidentul, şi, în mod special, cu Vaticanul. Discuţiile despre concordat au început în 1921, la propunerea Vaticanului, în timpul guvernării Averescu, tratativele fiind secrete. Opinia publică din România a aflat de acesta doar în 1928, prin denunţarea în paginile ziarului “Telegraful Român” din Sibiu. Marea majoritate a intelectualilor români îşi dau seama că, în forma în care a fost semnat concordatul, s-a produs o mare greşeală politico-diplomatică a reprezentanţilor Statului Român. Protestele, discuţiile tensionate, dezbaterile pe această temă etc. apar tot mai mult şi, în ciuda acestora şi a nemulţumirilor exprimate de ierarhia ortodoxă, în anul următor, 1929, Parlamentul României aprobă încheierea actului diplomatic, fără a face un studiu amănunţit asupra sa. (…)

  Concordatul a influenţat mult întocmirea Legii Cultelor, avantajând Biserica Romei şi dezavantajând Biserica Ortodoxă. Printre altele, se pretindea ca Biserica greco-catolicilor, considerată pînă atunci, prin prevederile Constituţiei, Biserică românească, să fie înglobată în cea Romano-Catolică şi organizată în condiţiile Codicelui de drept canonic al Vaticanului. De asemenea, se cere ca Fondul de studii şi Fondul religios, administrate pînă aici de Stat, să fie predate Bisericii Romano-Catolice. Prin prevederile Codicelui de drept canonic, proprietar al tuturor bunurilor deţinute de Biserica Catolică este papa, ca şef suprem şi discreţionar al acesteia. Un articol cu totul special al noului proiect de Concordat este cel prin care se prevede ca episcopii, clerul şi chiar credincioşii Bisericii Catolice de pe teritoriul Statului Român să poată comunica direct cu Vaticanul, fără nici un fel de control din partea autorităţii civile, nu numai în probleme de credinţă şi organizare, ci în orice “afaceri bisericeşti”, formulă extrem de elastică ce deschide drum liber oricărei acţiuni extrabisericeşti. Tot în concordat este prevăzut dreptul persoanelor de altă naţionalitate şi neavând cetăţenie română să poată avea acces şi drept de a activa în cadrul instituţiilor Bisericii Romei de pe teritoriul României fară ca Statul Român sa aibă drept de control asupra lor. Nici un Concordat încheiat cu vreo altă ţară nu impunea Statului respectiv această renunţare la control, comunicarea clerului cu Vaticanul făcîndu-se numai prin mijlocirea Ministerului de Externe.

  Legea generală a cultelor a fost dezbătută şi votată la un an după semnarea la Vatican a concordatului. În martie 1928, ministrul cultelor, Alexandru Lepădatu, a prezentat în faţa Senatului României proiectul de lege a cultelor, care a stârnit multe reacţii şi dispute, fiind redactat astfel încât să nu încalce articolele din concordat. În felul acesta, noua lege a cultelor favoriza foarte mult cultul catolic (greco şi romano) din România. În camera senatului au luat cuvântul Nicolae Bălan, mitropolitul Sibiului, PS Roman Ciorogariu din Oradea şi PS Grigore Comşa de la Arad, combătând punctele controversate din concordat, care influenţau negativ legea respectivă. În ciuda tuturor intervenţiilor ierarhilor ortodocşi, guvernul liberal a votat Legea Cultelor, fără a face nici cea mai mică modificare.”

  ”În art. 45 al tratatului de la Trianon, se specifică: “Ungaria renunţă, în ceea ce o priveşte, în favoarea României, la toate drepturile şi titlurile asupra teritoriilor fostei monarhii austro-ungare, situate dincolo de fruntariile Ungariei, astfel cum sunt fixate în art. 27[2], partea a II –a, şi recunoaşte prin prezentul tratat încheiat, în scop de a regula afacerile actuale, ca făcând parte din România”.

  O dată cu castigarea suveranitatii României asupra Ardealului şi Banatului, toate bunurile fostului stat maghiar trec în proprietatea statului român, care urmează să le administreze după legile proprii. În această situaţie, statul român putea decide dacă episcopul Romei mai poate avea sau nu vreun drept asupra acestor teritorii.

  Vaticanul şi partidele naţionaliste din Ungaria sperau într-o revizuire a tratatului de la Trianon, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Astfel, Vaticanul a încercat pe alte căi să îşi asigure dreptul de superioritate faţă de celelalte culte în România. În acest sens, a propus României încheierea unui concordat, în cuprinsul căruia se specificau mai multe avantaje oferite de statul român Vaticanului, printre care şi averile numite “patrimoniu Sacru”. In capitolul XIII din Concordat, se prevedea ca Biserica Romei devine proprietar de drept asupra teritoriilor pe care Ungaria (ţară catolică) i le dăruise doar în folosinţă.

  Ierarhii greco-catolici susţin că aceste averi au intrat implicit în posesia Vaticanului, deoarece au folosit aceste domenii mult timp. Această justificare nu este reală, pentru ca prin dispoziţiile Ordonanţei Ministeriale nr. 479 din 28 februarie 1890, statul maghiar îşi rezervă în mod special dreptul de proprietate, dar şi de amestec în administrarea latifundiilor.

  Iniţial diplomaţii români nu au dorit ratificarea acestui concordat, dar papa s-a folosit de o neputinţă a regelui Ferdinand al României şi printr-un şantaj a obţinut totul. Astfel, în 1929, regele a poruncit ministrului cultelor de atunci, Vasile Goldiş, să încheie Concordatul după condiţiile impuse de diplomaţii Vaticanului, in caz contrar regele fiind amenintat cu excomunicarea din Biserica Catolica, regele apartinand acestei confesiuni. Doi ani mai târziu, Iuliu Maniu (greco-catolic), face presiuni asupra parlamentului României să ratifice acest concordat, prin care Vaticanul devenea stat în stat şi proprietar al unor mari averi din Ardeal şi Banat, si pe care azi Biserica Greco-Catolică le revendică în mod “zgomotos”. În această categorie intră şi o parte din teritoriile bucovinene deoarece, pentru o perioadă, şi acestea au fost sub ocupaţie habsburgică.

  O dată cu preluarea puterii politice de catre comunisti in Romania, concordatul a fost denunţat. Din ordinul papei, ierarhii greco-catolici din tara noastra s-au împotrivit anulării acestui concordat, motiv pentru care au fost arestaţi. O dată cu denunţarea acestui concordat, statul român redevine proprietar asupra domeniilor respective, conform tratatului de la Trianon.” Aşa că nu mai bateţi câmpii.

 3. “Aşa cum am menţionat, se vede la dumneavoastră ura faţă de ortodoxie. Unde aţi văzut că am spus eu că ortodoxia sau creştinismul se reduc la România? Am spus doar că ortodoxia în România nu a provocat crime în numele religiei”

  Iar asasinatul lui Corogeanu e doar o gadilare cu pene de gasca…

  Cat despre Concordat, sunt foarte interesante detaliile de culise, insa ti se pare normal ca atunci cand un stat preia teritoriile altei tari, sa ia proprietatile folosite de anumite culte si sa le dea altora?

  Adica, chiar daca Romania Mare preluase bunurile monarhiei austro-ungare din Transilvania si Banat putea sa le lase frumos in continuare spre folosinta cultelor romano si greco-catolic.
  Dar nu, ortodocsii au fost mai cu mot si s-au mutat direct in bisericile altora.

  Daca Rusia cucereste maine Romania, ar fi bine sa ia toate bisericile construite pe terenurile statului (primarii, consilii judetene, guvern) si sa le dea Patriarhiei de la Moscova?

 4. Da, huoooo! Boilor, cum va permiteti sa criticati un sistem inchistat de atatea mii de ani?

  * De fapt, eu sunt ateu, asa ca poti sa consideri ca sunt la fel de obiectiv cu toate religiile.
  Dar asa e cand te apuci sa injuri fara sa stii, te faci de ras si tu si aia pe care zici ca-i aperi.

 5. Vasile Tomazian says:

  Eu nu inteleg de ce romanasii se bat in piept ca sunt urmasii Romei, latini sadea si resping categoric religia stramosilor lor latini si in schimb tin cu tintii de ortodoxie, religia rusilor si bolsevicilor si kaghebistilor. Ceva nu este in regula cu acest comportament. Ori, ori ? Nu se poate cu fundul in doua luntre : suntem urmasii Romei dar nu le acceptam religia si tinem de religia inamicului de la Rasarit.
  Pai mai bine zicem ca suntem slavi si ca am fost laninizati fortat de imperiul Roman si sa revenim la grafia cirilica cum a insistat sute de ani biserica noastra ortodoxa sa ne faca s-o acceptam(scrierea cilirica). Si cum dacii au trecut in 150 de ani la limba latina(stramoasa limbii romane de azi) intr-o suta de ani putem renunta la limba romaneasca si sa vorbim limba rusa. Suntem in stare. Si vom fi astfel o mare familie slava si ortodoxa alaturi de Rusia, mama noastra(pentru ca pe Roma am respins-o), alaturi de Bulgaria, Serbia(atat de iubita de guvernantii nostri, si alte state ortodoxe. Si astfel vor disparea zazaniile dintre romani ca-i unul ortodox, ca-i altul adventist, etc. Toti vom fi slavi si ortodocsi, adica toti o apa s-un pamant.
  Sal’ tare taica si noroc !

 6. […] fost dat să citesc de-a lungul timpului, intitulat “Crimele ortodoxiei”, de pe site-ul renne.ro. El a fost publicat în august 2009, de un anume Daniel Ionaşcu. Dacă dăm click pe acest Daniel, […]

 7. Servicii F says:

  Un articol care aduce la suprafata multe amanunte nu foarte placute , daca vrem sa mergem mai departe este de preferat sa lasam in urma cele intamplate, altfel ajungem de unde am plecat sa deschidem rani care cu greu s-au vindecat. Hai sa vedem partea plina a paharului si sa identificam parile pozitive ale ortodoxiei.

 8. […] mi-a fost dat să citesc de-a lungul timpului, intitulat “Crimele ortodoxiei”, de pe site-ul renne.ro. El a fost publicat în august 2009, de un anume Daniel Ionaşcu. Dacă dăm click pe acest Daniel, […]

 9. Eu says:

  Ar trebui sa se termine cu prostiile.Pentru ce atata cearta.Altceva nu exista pe lumea asta?
  Nu uitati ,NU JUDECA CA SA NU FII JUDECAT”
  Traitiva viata linistiti,în pace si întelegere si lasatil pe Domnul în pace.

  Sa ne fie rusine.Nici nu meritam ce ni sa dat si ni se dă.

  Indiferent ce sa intimplat si se va intimpla pe lumea aceasta,Dumnezeu există si daca exista asta inseamna ca Totul este adevar si nu minciuna.
  Bineinteles fiecare crede ce Poate.
  Nui poti spune unui elev,slab pregatit ca ,,radical” din 9 face 3,atata timp cat elnu stie nici macar cat face 1+1.

 10. Eu says:

  Ar trebui sa se termine cu prostiile.Pentru ce atata cearta.Altceva nu exista pe lumea asta?
  Nu uitati ,NU JUDECA CA SA NU FII JUDECAT”
  Traitiva viata linistiti,în pace si întelegere si lasatil pe Domnul în pace.

  Sa ne fie rusine.Nici nu meritam ce ni sa dat si ni se dă.

  Indiferent ce sa intimplat si se va intimpla pe lumea aceasta,Dumnezeu există si daca exista asta inseamna ca Totul este adevar si nu minciuna.
  Bineinteles fiecare crede ce Poate.
  Nui poti spune unui elev,slab pregatit ca ,,radical” din 9 face 3,atata timp cat el nu stie nici macar cat face 1+1.
  Domnul atata desteptaciune a vrut sai dea.Putem schimba noi ceva?
  Nu cred.Cine are ochi sa auda,cine nu….

 11. […] Adresez o rugăminte celor ce reprezintă biserica în ziua de azi și sper să nu întoarcă roata istoriei și să facă și ei la rândul lor atrocitățile făcute de cei ce i-au precedat. Vă rog învățați să iubiți oamenii așa cum o pretindeți. Fi-ți un exemplu de modestie, generozitate, hărnicie și morală și lumea vă va urma necondiționat. Vă rog nu vă mai băgați cu picioare în gâtul oamenilor și vă rog nu vă mai credeți superiori tuturor. Vine o zi când ajungem cu toții egali. Iar ca să vedeți ce a greșit Biserica de la începuturile ei vă recomand să citiți următorul articol scris de Daniel Ionașcu și pe care l-am citit de curând la următorul link: https://renne.ro/special/crimele-ortodoxiei/234 […]

 12. mos teaca says:

  Ati uitat sa pomeniti cel mai mare pacat al ortodoxiei romane contemporane – CORUPTIA. Coruptia din interiorul sistemului bisericesc si acceptarea tacita a coruptiei din societate de care biserica. Pentru cei mai multi preoti slujirea dumnezeiasca este o slujba ca oricare alta – nu au nici un har – iar cei ca Teodosie Hapsanul
  is vad linistiti de treaba. Nu am vazut ca conducatorul bisericii ortodoxe sa ia atitudine impotriva coruptiei generalizate .Bisericile indiferent de confesiune ar trebui sa fie aliatul DNA in lupta contra boierilor medievali indiferent de culoarea acestora. Fara o schimbare majora de atitudine vom ramane la fel ca celelalte tari ortodoxe -foarte credinciosi si foarte corupti.

 13. gabi says:

  Ortodoxia o institutie… faci o scoala sa iti puna… Dumnezeu mana in cap. Hai, hai… plimbati ursul. Credinta este miezul. Acolo ajungi nu cu ajutorul institutional. Cand religia s-a impus cu… armele, cu violenta, hmmm nu mai exista. Credinta insa e interioara. Cum spun scripturile? Imparatia lui Dumnezeu este in inima voastra! Forta celor care cred cu adevarat, nu este mica! Impostori… garla! Argument: “Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii”. Mai multa dragoste gasesti astazi intr-o carciuma decat intr-o biserica. Foarte putini mai sunt sinceri sau lucizi intr-o biserica! Asa din astia cu un Doamne, Doamne, e scris ca nu asa se intra in Imparatia cerurilor!

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.