Adenomul de prostata, simptomele si tratmentul

Scris de

Dupa articolul scris despre prostatita, as vrea sa continui cu o alta boala, mult mai serioasa, a prostatei, si anume, cancerul.

Imi aduc aminte de un coleg urolog din Suedia care spunea: in caz ca barbatii ar trai mai mult de 100 de ani, 90% ar face cancer de prostata. Inainte  de a ajunge insa la cancerul de protata voi incerca mai intai sa spun cateva cuvinte despre adenom.

Adenomul de prostata, care poate fi un prestadiu al cancerului aceluiasi organ, este o forma de tumoare a prostatei care da probleme multor barbati. Primele simptome sunt senzatiile de urinare mai dese, dar, mai ales, necesitatea pacientului de a se scula si de a se duce la toaleta in timpul noptii.

80% din barbatii care ajung la varsta de 80 de ani au probleme provocate de un adenom de prostata. Cresterea prostatei este influentata de testosteron “un hormon barbatesc”, fapt ce poate fi exploatat in tratamentul bolii.

Jetul urinar in cazul acestei boli este de obicei redus, pacientul neavand insa dureri de mictiune. Touche-ul prostatic arata o prostata marita simetric, cu o consistenta ridicata, nedureroasa si cu santul prostatic aproape sau complet desfiintat.  Analizele de PSA, un antigen al prostatei ce sa poate masura printr-o proba de laborator arata nivele normale sau usor ridicate. Observa! Este eronata  trimiterea unui pacient la laborator pentru o analiza de PSA , imediat dupa ce i s-a facut o palpare de prostata. Dupa o asemenea palpare, rezultatele PSA pot fi false, aratand valori ridicate.

Ecografia transrectala poate fi o metoda diagnostica si in cazul adenomului, dar nu este absolut necesara. O prostata marita simetric si un PSA normal sau usor ridicat sunt dovezi suficiente pentru depistarea bolii. Inaintea aparitiei medicamentelor care au un efect de reducere a marimii prostatei, tratamentul adenomului era facut exclusiv chirurgical.  Singurul tratament efectiv nu demult, rezectia transuretrala a prostatei, a fost inlocuit in ultimul timp de medicamente. Efectul acestor medicamente este mai mult decat multumitor si suficient, scapandu-l in cele mai multe cazuri pe  pacient de neplacutele simptome enumerate.

Exista azi totusi si alte metode “chirurgicale” cu o invazivitate minima: microunde transuretrale, tratament interstitial cu laser. Aceste metode au drept scop incalzirea si mai apoi necrotizarea musculaturii netede, cu rezultate directe asupra tonicitatii acelorasi muschi.

Diagnostice diferentiale:

-Cancer al prostatei

-Infectii urinare, prostatita

-Cancer vezical

-Vezica neurogena

Medicatie:

-Inhibitoare 5 alfa reductaza: Finasterid (Proscar)

-Blocatoare alfa (influenteaza musculatura neteda): doxazozin (Alfadil)

-Anticolinergice in unele cazuri: tolterodin (Detrusitol)

In ultimul timp s-au incercat si tratamente combinate, rezultatele sunt bune, mai ales in cazul combinarii unui inhibitor 5 alfa cu un blocator alfa. La multi pacienti blocatorul alfa va putea fi scos din tratament dupa cca. 6 luni.

Urmeaza subiectul cancerului intr-o postare urmatoare. Urmareste-l!

Sursa: Renne
Sursa foto: Google Images

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Multumesc fff mult pentru informatiile fff utile mie si altora care au adenom,prostata marita

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.