Fractura umarului

Scris de

Subiectul pe care l-am ales pentru acest articol izvoreste din nefericire dintr-o intamplare reala de care s-a lovit din pacate chiar mama mea.

Dupa o cazatura, femeia in varsta de 78 de ani atunci, si-a fracturat bratul. Fractura pe care a avut-o se numeste in limbaj de specialitate fractura de colum chirurgic, fiind situata dupa cum se vede, la nivelul gatului osului lung al bratului numit humerus. Nivelul de care vorbim este cel la care fracturile bratului sunt cele mai frecvente. O fractura la acest nivel nu este de obicei o problema prea serioasa. In majoritatea cazurilor ea nu necesita altceva decat un bandaj sau o mitela. 4 din 5 fracturi, de genul acelora prezentate in poza, nu sunt luxate. Ele au de obicei si o dislocatie minora, mai mica de 5 mm. Concluzia: 4 din 5 fracturi nu necesita operatie.

Iata insa cum lucrurile se pot complica, ca de obicei, in Romania. Eu am plecat in Tunisia, mama mea a ramas in Romania cu fractura. Dupa cateva zile hematomul, care apare in mod normal dupa o asemenea fractura, s-a extins. Acest fenomen este si el unul normal si poate fi prevazut de orice om cu cunostinte medicale. Mama s-a speriat insa si a contactat medicul de familie. Ce face un medic de familie in Roamnia? Mai nimic, remite mai departe, la un asa numit specialist, ortoped in acest caz. Aici incepe cosmarul.

Ca sa nu lungesc articolul si ca sa nu-l fac plictisitor, voi insira doar succint tratamentele propuse de “specialist” pentru acest caz. Operatie a fracturii, cu repunerea in acelasi timp a unei luxatii inexistente. O alta alternativa propusa a fost ghipsarea fracturii. O piatra legata de mana sau bandajarea bratului langa corp au fost ultimele doua alternative de tratament propuse de medic. Un medic din occident s-ar fi luat de cap la auzul acestor anomalii, chiar in cazul in care nu ar fi fost ortoped. Fractura de care vorbim nu necesita altceva decat o mitela sau un bandaj si mobilizare imediata a bratului, pana la pragul de durere.

Exista sute de studii care demonstreaza eficienta unui astfel de tratament. Iata de ce, cel putin in tarile nordice, tratamentul de care vorbesc a devenit cod de procedura. Prin aplicarea lui, bolnavul va fi scutit de o interventie invaziva si costisitoare, rezultatele obtinute fiind si ele excelente. Dupa ce m-a consultat la telefon, mama a refuzat interventiile de care vorbeam. Astazi, perimetrul de miscare al bratului afectat este de cca 90% din ceea ce a fost, un rezultat excelent.

Cunostinte operate, de varste asemanatoare cu cea a mamei mele, au un azi un perimetru de miscare mult mai limitat, plangandu-se in majoritatea cazurilor si de dureri aproape continue. Iata inca o data importanta codurilor de procedura, rezultate intotdeauna din concluziile unor studii. Pentru ca acest articol sa fie complet voi enumera totusi si cazurile in care o operatie este necesara. Mareste poza alaturata ca sa vezi mai bine cele trei tipuri de fracturi. Fractura cu doua fragmente, primele 4 (am marcat cu sageti doar una dintre ele pentru exemplificare). Fracturi cu 3 fragmente si fracturi cu 4 fragmente. Operatia fracturilor enumerate, 1 din 5, se va face in cazul existentei luxatiilor sau dislocatiilor mai mari de 5 mm. Starea de sanatate si varsta pacientului vor fi si ele luate in considerare, mai ales in cazul fracturilor cu 3 si 4 fragmente. La persoane tinere aceste fracturi se vor opera de obicei.

Fracturile dislocate, cu mai putin de 5 mm si fara luxatie, adica 4 din 5, conform studiilor existente, nu se opereaza. Mitela sau bandajul, secondate de mobilizare fizioterapeutica, sunt tratamente suficiente. In majoritatea cazurilor se observa asadar ca aceste fracturi sunt scutite de luxatii. Orice radiolog rutinat poate vedea acest lucru cu usurinta. Din cauza durerii, pacientul va incerca sa-si relaxeze umarul atunci cand i se face radiografia. Din aceasta cauza pozele rontgen obtinute ar putea da impresia unei luxatii.

Un medic cu capul pe umeri va comanda imediat o alta proiectie, dintr-un alt unghi, facuta aceleasi fracturi. Mai mult decat atat, el va trebui sa ia in considerare simptomele pe care le descrie bolnavul. In cazul unei luxatii, durerea este intensa si continua, indiferent de pozitia bratului. In cazul absentei unei luxatii, durerea dispare cu totul in anumite pozitii. Observa! Articolul de mai sus este unul informativ scris pe intelesul tuturor, el nefacand obiectul unei lectii complete de ortopedie. Citind-ul, vei cunoaste totusi suficient de mult despre fracturile umarului si despre felul in care ele sunt tratate in alte tari.

Horea Mihaltan este absolvent al Facultatii de Medicina Goteborg din Suedia. A lucrat in statul scandinav ca medic de spital si in Norvegia la un cabinet particular de medicina generala. De asemenea, a efectuat un stagiu de perfectionare de sase luni in capitala Chinei, studiind acupunctura la Beijing. In prezent Horea Mihaltan ofera servicii medicale de caritate in Romania si face consultatii in strainatate, atunci cand este chemat.

In Norvegia si Suedia bolnavii trec toti, chiar si cazurile de urgenta, prin cabinetul generalistului. Cabinetele particulare amintite sunt inzestrate astfel incat sa faca fata la tot ceea ce este necesar, pentru evitarea supraincarcarii spitalelor. Investigatiile de orice fel pornesc tot din aceste centre. Sunt spitalizati doar cei ce au nevoie de asistenta medicala continua sau operatii. Chirurgia minora se face tot in cadrul cabinetelor amintite.

Update: imagini pentru Ciprian



Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (30)

 

  1. ciprian says:

    In primul rand felicitari pentru initiativa. Este extrem de binevenita, caci noi cetatenii romani am ajuns sa fim oarecum fortati sa ne documentam pe cont propriu, dat fiind modul in care se trateaza in Romania zilelor noastre problemele se sanatate
    Tocmai am avut ghinionul de a ma accidenta sambata la ski, si m-am ales cu o luxatie anerioara + fractura de cap de humerus la bratul drept( nu se mentioneaza in cate fragmente, sau deplasarea acestora)
    Medicul mi-a indicat imobilizarea cu acest bandaj timp de 21 zile.
    Dupa ce mi “s-a dat mana la loc”, mi s-a aplicat un bandaj care-mi imobilizeaza bratul de trunchi.
    Motivul pentru care va scriu este am dureri mari in partea din spate a zonei superioare humerusului, si nu stiu daca acest lucru este normal dupa o imobilizare de 2 zile?
    De radiografia de dupa ce s-a fixat luxatia, sa va zic asa este ca se vede o fisura a capului humeral, insa problema este ca a fost facuta din fata iar eu, asa cum v-am zis am dureri in partea din spate a acelei zone

    Mai mult aceasta durere devine acuta atunci cand stau intins pe spate si inspir, ce provoaca o miscare in sus a bratului.

    De asemenea acest bandaj nu tine bratul fix ci se poate misca cativa cm.

    Ce ma sfatuiti sa fac, caci sunt foarte speriat, ma asteptam ca durerea sa cedeze la cateva zile de la imobilizare

    Va multumesc
    Cu stima

  2. Buna Ciprian!

    Este foarte greu sa-ti dau un raspuns concret fara sa vad pozele rtg. In caz ca le ai fa un scan sau chiar o poza si trimite-le la adresa hsmihaltan@gmail.com.In general, dupa o asemenea fractura apare un hematom. Aplicarea bandajului de care vorbesti, poate inrautatii asadar durerile, tocmai prin intermediul presiunii pe care o exercita asupra acestuia. Oricum, dureri apar intotdeauna dupa o asemenea fractura si sunt absolut normale. Este insa deosebit de important ca ele sa nu fie continue. Trebuie sa ai ca atare pozitii in care durerea este minima sau dispare cu totul. RTG facut din fata este absolut corect dar, conform codului de procedura suedez un rtg lateral este o rutina obligatorie. Neavand pozele iti pot face totusi urmatoarea propunere: Fa rost de diclofenac 50 de mg si de paracetamol 1 gram. Ia de 3 ori pe zi medicatia pe care ti-am recomandat-o, dimineata la amiaz si seara. Peste trei zile iti propun sa revi pe RENNE si sa-mi scri cum te simti. Observa! Paracetamolul se vinde in unele tari in tablete de 500 de mg. In acest caz, vei lua 1 diclofenac si doua tablete de paracetamol simultan, dimineata, la amiaz si seara. Misca degetele maiinii cat poti de des! Chiar aceste miscari marunte ajuta circulatia sanguina in brat. Vindecarea acestei fracturi se face de obicei in 6 saptamani.
    Astept vesti de la tine dupa 3 zile! Vom stabili atunci si eventualul pas urmator necesar. Succes!

  3. Buna ziua,

    Va multumesc de raspuns. Sunteti un om de suflet.
    Va trimit aici pozele inainte si dupa aducerea mainii la loc.
    Diclofenac iau de sambata seara 3 pe zi de 100mg.
    Durerea este prezenta in zona fracturii

    Va multumesc stimate domn,

    Ciprian,
    In pozele pe care mi le-ai trimis si pe care le-am expus mai sus, eu nu vad nici o fractura. In prima poza vad insa o luxatie care ti-a fost repusa probabil in anestezie generala, ai fi crapat de durere altfel. Cu sageti rosii vezi conturul clar al capului humeral fara nici o iregularitate. Cu sageata verde vezi marcata o umbra, alba, care, dupa parerea mea a fost confundata cu o fractura. In poza nr. 2, in care bratul iti apare repus, vezi umbra mai bine, fara ca ea sa aiba un aspect de fractura. Problema luxatiei este riscul de recidiva. Sansa de recidiva porneste de la faptul ca structurile care inconjoara umarul (muschi, ligamente, vase, etc.) pot fi injuriate. Nu ar fi fost rau cu o poza facuta prin proiectie laterala, pentru o claritate si mai mare. Ceea ce ma socheaza este faptul ca ai primit diagnosticul de fractura si ca bratul ti-a fost repus prin manipulare in pofida acestui diagnsotic. In cazul unei luxatii cu fractura singurul remediu corect este operatia. A incerca sa repui un brat fracturat este un fenomen foarte periculos. Se pot leza tesuturi si de ce nu, gradul de fractura ar putea fi amplificat. Eu cred ca orice om normal in afara de ortopezii din Romania pot intelege acest lucru. Oricum, cazul tau nu pare a fi cazul unei fracturi ci doar al unei luxatii. Ca atare, bandajul pe care l-ai primit nu are dupa parerea mea nici un rol. In Suedia bratul se tine relaxat si in repaus 2-3 saptamani, dupa care fizioterapia este foarte indicata. Acupunctura poate fi un complement dar fizioterapia este necesara pentru mobilizare. Din pacate nu cunosc calitatea serviciilor fizioterapeutice din Romania. Sper doar ca ele sa fie mai bune decat cele medicale. Eu it recomand in continuare sa combini diclofenacul cu paracetamol pentru potentierea efectului primului medicament. Fiind in Romania poti ramane la doza de 100 mg diclofenac, ea corespunzand probabil unui diclofenac suedez de 50 mg.

    Ps.Ciprian!
    Uite ca m-am pierdut putin in detalii, in raspunsul pe care ti l-am dat. Dupa inspectarea pozelor, am uitat sa-ti raspund la intrebarea privind durerile pe care le-ai descris. Durerile descrise sunt asadar normale nu trebuie sa te nelinisteasca. Asta chiar in cazul lipsei unei fracturi. O luxatie lezeaza tesuturi si produce inflamatii, de aici durerile. In ceea ce priveste bandajul, in caz ca nu te apasa prea tare si in cazul in care simti ca iti da o stabilitate pot sa-l mentii. Unele tari il folosesc in timp ce altele recomanda doar 2-3 saptamani de repaos (nefolosirea bratului) Cel mai important important lucru dupa un asemenea eveniment ramane totusi reabilitarea prin fisioterapie.

  4. nicoleta says:

    si eu am aceeasi problema va rog sa-mi raspundeti ;mi-am luxat umarul pe data de 3 noembrie am stat in bandaj 2-3 saptamani iar acum ma doare ingrozitor de mult muschiul bratului ;nu pot sa ridic mana in fata si nici lateral ;este normal acest lucru ?

  5. Buna Nicoleta!

    Este normal ca un brat care a fost imobilizat 2-3 saptamani sa se miste mai greu la inceput, de aici si necesitatea fizioterapiei intr-un caz ca acesta. Durerile pe care le dscrii precum si gradul de ingradire a miscarilor mi se par insa exagerate.

    S-ar putea de aceea sa fi intervenit complicatii. Fara o consultatie nu este insa de loc usor sa stabilesti cauza problemelor descrise. Ar putea fi vorba de un asa numit “frozen shoulder”, umar inghetat, in traducere libera. Plec de la premisa ca dupa repunere bratul a fost controlat cu roentgen si totul a fost in regula.

    Nu stiu daca ai incercat paracetamol cu diclofenac? Daca ai incercat, fara sa ai efect, ar trebui sa vezi un medic. Prin corespondenta, mai ales intr-un caz ca acesta, diagnosticul precum si tratamentul devin aproape imposibile.

  6. nicoleta says:

    bratul a fost repus la loc in articulatie dupa 2 ore atat am asteptat la urgenta spitalului judetean constanta.mi-au dat anestezie generala si cu dumnezeu inainte ei stiu ce-au facut cu bratul meu.in ce directii sau jucat cu el.cert este ca dupa acel bandaj 2-3 saptamani eu credeam ca sant ok.ca pot sa misc mana normal dar uite ca nu-i asa.de acum incolo sa vad ce voi face .am inceput recuperarea ,fac curenti unde de soc ,laser si hidramat pana acum am facut 8 sedinte si mai mult de 30 de grade nu pot sa ridic mana in fata dar si lateral parca ma tine ceva la muschi ,deltoidul umarului nu mai este cum trebuie am o umflatura cat un ou de bibilica ,ce ar putea fi?nu am luat pana acum nici un fel de tratament.

  7. nicoleta says:

    mai mentionez ca la radiografie mi-a iesit si o periartrita scapulo-humerala

  8. Nicoleta, periartrita este o inflamatie cu implicarea partilor moi, al carei diagnostic nu se pune radiologic, pur si simplu pentru ca nu se vede. Pentru investigatia umarului, in general, atunci cand nu este vorba de luxatie sau fractura, care se vad foarte bine cu radiografie, se folosesc ecografia dar mai ales RMN.

    Ecografia este perfecta pentru cavitati umplute cu lichid, cum ar fi o bursita de exemplu. Umflatura de care vorbesti ar putea fi asa ceva sau chiar o ruptura musculara. Un radiolog rutinat vede insa chiar foarte multe lucruri doar cu ecograful.

    Trebuie sa ma repet. Nu pot da nici un verdict prin mail, un lucru pe care sunt sigur ca il intelege oricine. Problema in Romania este insa urmatoarea: cu ocazia unei ecogrfii, cat si cu ocazia unui RMN poti da de omeni care nu stiu sa-si calibreze nici macar aparatul. Ce sa mai vorbim atunci de interpretarea rezultatelor.

  9. laura crista says:

    Buna ziua, Domnule Doctor!
    Am gasit acest site cautand informatii despre fracturi dupa ce mama mea a cazut acum 3 zile. Diagnosticul este fractura completa transversala col chirurgical humerus stang. Am radiografia si la nevoie v-o pot trimite prin email. Acum, mama este imobilizata cu gips. Doctorul de la urgenta i-a recomandat o operatie, mama a refuzat. Are 61 de ani si are osteoporoza. Nu are dureri, degetele le poate misca. Cel mai mult o deranjeaza sanul drept peste care este aplicata fasa de gips. Apelam la dumeavoastra sa ne spuneti daca am procedat bine legat de operatie. Va multumesc mult, Laura Crista.

  10. Buna Laura,

    Daca ai citit articolul cu atentie ai observat cu siguranta diferentele mari care apar privind tratamentul aplicat intr-un asemenea caz. Poti sa-mi trimiti o radiografie daca doresti.

    Oricum, din moment ce fractura nu este cominuta, adica formata din mai multe bucati, in nord nu se face nimic. Ghips nu se pune pentru ca fractura merge de obicei cu un hematom. El se resoarbe cu timpul fara nici o urma.

    Ba mai mult. Ghipsul aplicat pe un hematom poate deveni o pacoste.

    Noi recomandam de aceea fisioterapie cu ultra sunet pentru o mobolizare cat mai rapida, odata ce durerile scad in intensitate. Problema din Romania este ca si medicii fizioterapeuti au invatat acelasi lucru ca si ortopedul.

    Condecinta fiind ca insista si ei cu operatia. Mama mea si-a recastigat functia bratului in masura de 95%, in timp ce cunostinte de ale ei, operate, continua sa aiba dureri cumplite dupa ani de zile. De ingradirile de miscare sa nici nu mai vorbim, din moment ce in spiatalele romanesti mai bantuie destui macelari.

    Chiar si in tara asta, ultima decezie trebuie sa fie a pacientului. Asta dupa ce a primit o informati corecta de la medic. Una care trebuie sa atinga toate unghiurile, desigur.

    Daca nu este vorba de o fractura cominuta, ca cele pe care le vezi in articol. parerea mea este ca mama ta a ales bine. Cu un fizioterapeut care stie ce face, ar trebui sa-si revina asa cum a facut si mama mea.

    Ii doresc suces!

  11. laura crista says:

    Va multumesc mult pentru raspuns. Am trimis pe mail radiografia, m-as bucura mult daca ati putea s-o interpretati. Ne dorim tare mult sa nu fie nevoie de o operatie. In urma refuzului operatiei, medicii de la urgenta i-au recomandat sa ramana cu ghipsul cel putin 4 saptamani. Dumneavostra ne-ati dat sperante, va multumim!

  12. Laura, nu am primit nici o radiografie.

  13. laura crista says:

    Se pare ca email-ul nu a ajuns la dumneavoastra. Am folosit adresa de mai sus care nu stiu daca mai este valabila. Imi cer scuze pt insistenta. Va doresc o zi buna!

  14. Balasoiu Cristina says:

    Intrebarea mea este urmatoarea: Pentru o fractura spiroidala cu minima deplasare 1/3 medio-destulara diafiza humerala stanga la minim este nevoie de interventie chirurgicala, dupa radiogarafia de 5 zile de la accident.,sau dupa 10 zile.Mentionez ca persoana accidentata este copilul meu in varsta de 8 ani, printr-o cadere de pe un topogan gomflabil. i S-A PUS MANUTA IN GIPS IN ACEEASI ZI LA URGENTA, legata cu bandaje de la cot , pe langa corp,apoi din cot pana la degete pe burtica. Radiografiile facute pana acum trec prin gips.Va rog frumos sa-mi dati raspuns la e-mailul dat.Radiografiile facute pana acum sunt oprite in spital

  15. pauna ion says:

    domnule horea acum doua zile sotia mea a cazut si si-a fracturat bratul…diagnosticul este:fractura cominutiva extremitala proximala humerus stang cu detasarea trohitenului stang..asta mi-a spus,pt ca problema este ca nu sunt langa ea..intrebarea este:necesita interventie chirurgicala?e f.greu ca avem si doi copii micuti si eu nu sunt acolo..dar asta e cu totul alta problema..nu am radiografiile…

  16. pauna ion says:

    domnule horea acum doua zile sotia mea a cazut si si-a fracturat bratul…diagnosticul este:fractura cominutiva extremitala proximala humerus stang cu detasarea trohiterului stang..asta mi-a spus,pt ca problema este ca nu sunt langa ea..intrebarea este:necesita interventie chirurgicala?e f.greu ca avem si doi copii micuti si eu nu sunt acolo..dar asta e cu totul alta problema..nu am radiografiile…

  17. Buna Ion!

    Fara radiografie este dificil sa dau un verdict in ceea ce priveste diagnosticul. Si totusi! Se pare ca sotia a primit un diagnostic. Daca pornim de la premiza ca ar fi corect operatia este indicata.

  18. pauna ion says:

    in ce consta operatia?

  19. Consta in repunerea si fixarea fragmentelor deplasate.

  20. pauna ion says:

    multumesc domnule doctor…ma intreb daca e asa,doctorul de “specialitate” de ce doar i-a legato strans de corp,problema e ca i-a mai zis si ca e…urata fractura,si cu toate astea nu a facut nimic in privinta asta..

  21. Cu multa placere! Dar, este foarte greu sa raspunzi in numele altora, mai ales cand vezi discrepante intre diagnostic si tratament. O fractura cominutiva cu fragmente deplasate se poate vindeca cu sechele, fara operatie.

    Pseudo artroza dureri etc.

    Fara radiografie nimeni nu poate sa spuna din pacate mai mult decat am spus eu.

    Sper sa iasa bine, desi diagnosticul pus spune una, in timp ce tratamentul spune altceva.

    Articolul pe care l-am scris prezinta exact codul de procedura la fracturi cominutive din Suedia, din Scandinavia in general.

    Din pacate, precum stim cu totii, diagnosticele din Romania, ca si tratamentele de fapt, lasa de dorit. Si nu rareori chiar perplex pe cel care a facut alta scoala.

  22. cora says:

    Buna ziiua! Am si eu o intrebare. Baietelul meu in varsta de 8 ani a cazut in cot si i s-a pus diagnosticul de fisura de paleta humerala. Bratul a fost imobilizat in gips 3 saptamani. Acum, la 3 luni de la accident, mobilitatea este in jur de 75%. Ni s-a zis sa nu ne ingrijoram ca mobilitatea o sa-si revina in timp. Nu ni s-a recomandat fizioterapie sau altceva. Este normala aceasta anchilozare dupa atata timp?

  23. Buna ziua cora!

    Eu despre un asemenea diagnostic nu am auzit niciodata. Precum nu am auzit nici despre diagnosticul pe care l-a primit tatal meu de la un supraspecialist: sincopa hipertensiva.

    Oricum, atunci cand vorbesti despre schelet, trebuie sa ai neaparat o radigrafie pentru a te putea pronunta corect. In acest caz lucrurile pot fi totusi mai simple decat par.

    Pentru ca sunt aproape convins de faptul ca diagnosticul a fost unul eronat. Imobilizarea de trei saptamani este foarte probabil singura cauza care limiteaza mobilitatea in momentul de fata. O limitare care apare de obicei din cauza contracturilor musculare. La un copil de 8 ani asta nu ar trebuie sa fie insa o problema. Cu ajutorul unui fisoterapeut rutinat pacientul ar trebui sa-si revina 100%.

    De ce fisioterapie? Pentru o revenire mai grabnica! Prin intermediul unor exercitii gimnastice de fortare treptata a pragurilor de contractura.

  24. Adela says:

    Buna seara domnule doctor,

    Saptamana trecuta mama mea de 58 de ani a cazut si si-a fracturat incheietura mainii. Pe moment durerea a fost puternica, incheietura s-a umflat dar cum nu s-a innegrit – mama nu a crezut ca ar fi vorba de o fractura. Pentru ca pozitia mainii era usor rotita spre interior a facut azi o radiografie. Doctorul i-a spus ca are o dubla fractura cu deplasare (nu a precisat exact ce oase s-au fracturat) si ca este nevoie de operatie. Mama mea nu vrea sa faca operatie pentru ca nu simte o durere foarte mare, poate sa apuce obiecte usoare si sa faca miscari usoare ale incheieturii(clar ca in anumite pozitii simte mai multa durere decat in altele).Observand radiografie frontala se vede clar ca distanta intre radius si ulna e destul de mare, iar ulna para sa fie mai lunga decat radius. Poate aceasta deplasare sa fie resolvata fara operatie?

    As dori mult sa imi spuneti opinia dumneavoastra.Am incercat sa scanez radiografiile ca sa pot sa vi le trimit insa scanerul meu nu poate sa scaneze negative. Maine o sa incerc sa le scanez ca sa vi le trimit.

    Va multumesc pentru timpul acordat.

  25. Buna Adela!
    Astept sa-mi trimiti radiografia!

  26. Adela says:

    Domnule doctor,
    Nu am reusit sa scanez radiografiile asa ca le-am fotografiat folosind lumina calculatorului. Mama azi a fost la alt doctor care i-a spus unde s-au produs rupturile: capul radiusului si osul scafoid. I-a facut apoi o reducere si i-a fixat mana in ghips(cel de-al doilea set de radiografii sunt de azi cu mana ghipsata). I-a spus ca aliniere nu e perfecta dar e suficienta pentru o sudare corecta si apoi recastigarea unei mobilitati de 90%. Cum mana ii este inca umflata a ramas ca atunci cand va incepe sa se dezumfle si sa ii fie larg ghipsul pe mana sa mearga la spital sa il schimbe.

    V-am trimis pe adresa hsmihaltan@gmail.com cele 2 seturi de radiografii – de ieri si de azi (cu mana in ghips).

    As dori sa imi spuneti daca radiusul si ulna au fost aliniate si daca capul de radius a revenit in pozitie normala.

    Va multumesc, Adela

  27. MADALINA says:

    Buna ziua..
    Mama a fost operata pe data de 15 ian de fractura de col humerus si i s-a pus placa prinsa cu 6 suruburi….
    Pe data de 30 ian am fost i s-au scos firele si i s-a lasat mana libera fara sa mai fie infasurata in bandaj.
    Intrebarea mea este dupa cat timp se poate incepe recuperarea deoarece dr nu ne-a spus nimic si cam cat ar dura aceasta recuperarea….A inceput sa o miste doar pana la cot …dar o doare si ii este frica..
    Va multumesc si astept raspuns de la dumneavoastra.

  28. ANGHEL says:

    buna ziua domnu doctor…am 45 ani si in octombrie 2012 am cazut de pe o scarade la 2 metri inaltime.Am coborat cu spatele la scara si s-a rupt o treapta,m-am dezechilibrat si am cazut in fata.M-am lovit cu cotul de beton si am fost dus la urgenta.Mi-au facut radiografie si nu am avut nici un os rupt sau fisurat ,mi-au pus mana in ghips 3 saptamani dupa care mi-au scos ghipsul.Mi-au zis ca am ligamentele rupte si de atunci au trecut 4 luni si nu am facut recuperare cum au zis ei ,fizioterapie nu am facut nimic ca nu ma durea nimic si in timp s-a recuperat mana aproape bine.Puteam s-o intind aproape perfect dar intr-o zi am sapat la harlet (cazma) am scos niste pomi din radacina in livada si am simtit ca parca s-a miscat ceva si m-a durut putin .Adoua zi dimineata mana era intepenita la fel cum a fost cand mi-au scos ghipsul ,deci a ramas usor indoita spre interior si nu pot s-o mai indrept nici s-o indoi spre interior ,ma doare cand o misc si nu o pot indrepta .am avut un hematom din lovitura dar s-a vindecat am luat un gel pe baza de diclofenac ALLE, s fost foarte bun a eliminat hematomul si s-a desumflat si din umflatura de la cot.Acum a mai ramas ca un ou mic acea umflatura dar cred ca in timp se trage,asa sper,dar nu stiu ce sa fac cu mana ca nu pot sa o indrept.Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac cai simt ca mana nu e la locul ei cand vreau s-o indrept din cot simt ca nu e bine ,nu-i la loc acolo ma doare putin si parca vinele sunt mai scurte nu se indreapta normal.Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

  29. Gabriela says:

    Buna ziua, domnule doctor!
    Ca si alte persoane care v-au deja solicitat ajutorul si eu am gasit site/ul dumneavoastra cautand informatii despre fracturi, dupa ce mama mea si-a fracturat bratul drept in data 19 martie 2013. Diagnosticul a fost de fractura col chirurgical humerus drept. Imediat dupa accident ne-am prezentat la camera de garda a unui spital de urgenta unde bratul drept i-a fost imobilizata cu fasa medicala. Medicul de garda i-a recomandat operatie insa am refuzat. Precizez ca mama are 86 de ani si are probleme cardiace. Dupa o saptamana, cand am revenit la camera de garda pentru a schimba bandajul am refacut si radiografiile din care reiese ca osul s-a deplasat iar sudarea nu se realizeaza corect. Tot cu aceasta ocazie medicul de garda ne-a spus bratul va fi imobilizat pentru o perioada de alte patru saptamani, cu schimbarea saptamanala a bandajului. Apelez la dumeavoastra cu rugamintea de a-mi spune ce alte modalitati de recuperare mai exista pentru astfel de cazuri (fizioterapie, orteza). Va marturisesc ca dupa acest accident singura dorinta a mamei mele este sa fie autonoma. Va multumesc si va doresc toate cele bune, Gabriela Rotariu.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.