Sindromul tunelului carpal

Scris de

Sindromul tunelului carpal poate da multe neplaceri acelora care l-au dobandit. Simptomul principal este durerea, in special nocturna, dar pot sa apara si paresteziile (furnicaturi in palma si antebrat). Boala apare atat unilateral cat si bilateral intre 40-60 de ani, foarte rar inaintea varstei de 25 de ani. Apare mai des la femei la o prevalenta de 3%, mai rar la barbati la o prevalenta de sub 2%.

Cauzele bolii pot fi diferite:

– Cauza ideopatica, adica necunoscuta;
– Traume;
– Boli: Diabetul zaharat, hipotireoza, reumatismul prin umflarea tesuturilor adiacente;
– Locul de munca, prin executarea unor miscari stereotipe de indoire a incheieturilor mainii;

Simptomele sindromului sunt destul de clasice incluzand dupa cum am mai spus: dureri, parestzii dar si o sensibilitate redusa in regiunea inervata de nervul median precum si probleme de motorica fina (apucarea unor obiecte).

Constatari clinice: Dureri si parestezii la percutia cu degetul facuta asupra tunelului, sensibilitate scazuta, precum si atrofia muschilor tenari, in cazul in care boala a persistat o perioada de timp. Diagnostice diferentiale pot fi o compresie a nervului median (entrapment) la nivelul cotului sau chiar o hernie de disc cervicala care produce insa de obicei dureri mult mai consistente. Stabilirea diagnosticului corect se face de obicei clinic prin intermediul percutiei asupra incheieturii mainii, partea palmara, dar mai nou si prin neurografie. Simtomele tipice descrise contribuie desigur si ele la stabilirea unui diagnsotic corect.

Tratamentul este de obicei unul chirurgical ambulant policlinic, pacientul putand sa paraseasca spitalul imediat dupa opreatie. Operatia in sine consta in largirea canalului carpal prin care trece nervul median. In cazul pacientilor cu reumatism, sindromul fiind in acest caz o consecinta a sinevitelor (umflari ale tesuturilor inconjuratoare) injectii locale cu cortison pot fi incercate cu succes. Dupa operatie suturile se scot la 14 zile pacientul primind si un semighips stabilizator. Se recomanda miscarea cat mai frecventa a degetelor precum si evitarea efortului fizic in zona 4 saptamani. Circa 90% din operatii reusesc sa lase bolnavul fara simptome, concediile prescrise fiind in functie forma de munca depusa de acesta. Reumaticii care nu raspund la medicatia amintita sunt oprati si ei. Ca o concluzie sindromul tunelului carpal este tratat operativ in cea mai mare majoritate a cazurilor.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.