Tatneft cere Ucrainei 2,4 miliarde de dolari dupa un santaj energetic

Scris de

tatneftOAO Tatneft, al saselea producator rus de petrol si controlat de stat, cere Ucrainei daune de 2,4 miliarde de dolari intr-un tribunal international ca urmare a unei dispute mai vechi asezonata cu santaj energetic.

Tatneft si-a crescut pretentiile la 2,4 miliarde de dolari pentru un pachet de 18% din actiuni, potrivit Ukrainian Journal, care citeaza documente ale Naftogaz, compania nationala de petrol si gaze a Ucrainei.
Disputa vine ca urmare a companiei Ukrtatnafta, al carei principal activ este rafinaria Kremenchuk, unde ambele companii sunt actionare.

Aceasta este cea mai mare rafinarie ucrainiana si acopera 35% din consumul intern de combustibili al tarii. Relatiile au fost mereu tensionate intre cele doua parti, fiind o noua caramida la fundatia divergentelor energetice dintre Rusia si Ucraina. Ziarul aminteste in alta parte ca rafinaria a primit in 8 octombrie primul transport de petrol din Marea Caspica, o alternativa la titeiul rusesc, dupa doi ani de boicot din partea companiilor ruse, inclusiv Lukoil care este privata. Santajul energetic a fost evitat de ucrainieni, acesta fiind primul transport masiv de petrol caspic in Ucraina, care a fost dependenta de rusi timp de doua decade.

Firme-fantoma

Povestea, ca toate cele ce implica companiile energetice ruse, e intortocheata. Doua companii, Seagroup International din SUA (cu 9,96% din titluri) si Amruz Trading, din Elvetia (cu 8,336%), ambele apropiate de Tatneft, au detinut in total 18,29% din Ukrtatnafta, relateaza Kyiv Post. Desigur, guvernul ucrainian nu a acceptat asta si nu a recunoscut tranzactiile prin care cele doua firme- fantoma detineau actiunile. Deoarece cele doua firme nu si-au platit decat 4,5% din obligatiunile de 65,8 milioane de dolari, guvernul le-a nationalizat cei 18% din rafinarie, care erau si garantia colaterala depusa. Ca atare a pus sechestru pe ele si le-a vandut. Naftogaz a vrut sa le cumpere, dar nu a avea in bugetul, aprobat de guvern, astfel de sume planificate. Iar cele 271.006.000 actiuni la rafinarie au fost cumparate de o alta companie, Korsan Ltd. Desigur, initial, autoritatile tatare negau faptul ca cele doua entitati ar fi afiliate Tatneft, dupa cum spune Kommersant. Suma ceruta include si plata a 600.000 de tone de titei

Miza: o treime din consumul Ucrainei

Rafinaria are o capacitate de rafinare imensa, de 18,6 milioane de tone de petrol pe an. Naftogaz detine 43,054%, ministerul proprietatii din Tatarstan- o republica rusa- detine 28,7788% iar Tatneft are o portie de 8,61%. Ca atare, pachetul de actiuni este important deoarece schimba proprietarul, din mainile statului rus in cel ucrainian.
Asta pentru ca Tatneft, care are 100,400 angajati, este detinut in proportie de 33,5% de catre guvernul din Tatarstan, o republica rusa.

Santajul …

Tatneft a suspendat livrarile catre rafinaria ucrainiana dupa ce managementul pro-rus a fost izgonit cu ajutorul politiei in octombrie 2007, potrivit Reuters. La 9 iulie 2008, dupa semnarea unui acord intre SUA si Cehia pentru amplasarea in aceasta tara a radarului pentru scutul balistic anti-racheta, Tatneft a redus volumele de petrol transportate catre Cehia prin conducta Drujba.

… si etajul

Compania a facut un profit net de 1,69 miliarde de dolari in 2007, si 1,1 miliarde de dolari milioane de dolari pe primul trimestru din 2009, dupa standardele contabile rusesti. Grupul dezvolta 77 de campuri de petrol in Tatarstan.
Rezervele de petrol ale sale sunt de 862 milioane de tone. In 2008 a extras 189 milioane de barili si e asteptata sa produca in acest an mai putin cu 1,5%, pana la 186 milioane de tone. Detine 561 de benzinarii, din care 420 in Rusia si 141 in Ucraina.
Aditional, compania produce petrol si in Libia, Angola, Siria, Iran, Vietnam, Oman, Arabia Saudita si vrea sa intre si in Irak.
Directorul general al Tatneft este Fakhrazovich Takhautdinov, vicepresedinte al Consiliului de Stat al Republicii Tatarstan.

Implicarea Lukoil

Lukoil are si ea o rafinarie, de data aceasta in Odessa. Aceasta era alimentata prin conducta Lysychansk-Kremenchuk- Odessa, insa importul de petrol azer prin portul Odessa a facut ca Naftogaz sa schimbe directia de pompare a titeiului spre Kremenchuk. Concomitent, ucrainienii le-au platit o polita rusilor, lasand rafinaria Lukoil fara materie prima.
O sursa alternativa ar fi transportul de petrol din Belarus via Brody, insa Lukoil a spus ca asta va creste costul de transport cu alti 5,7 dolari pe tona, ceea ce inseamna 228.000 de dolari pe zi. Ca atare a oprit rafinaria pe termen nedefinit.

Sursa: Ukrainian Journal

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] bate companii energetice mai mari, cum ar fi grupul rus Tatneft, detinut de guvernul regional din Tatarstan. Aceasta a obtinut un profit de 892 milioane de dolari […]

  2. […] rafinariile sarbe cu petrol mult mai usor si ar putea “inchide robinetul” cand doreste. Iar Rusia are un istoric bogat cu opriri de gaze si titei atunci cand vrea sa forteze politic sau economic o tara. Sursa: […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.