Sindromul de hiperventilatie

Scris de

Am ales sa dezbat acest subiect in urma unei intamplari. Partenera mea de viata este profesoara.  La scoala i-a aparut o eleva cu simptome de lesin, de parestezie in maini si in jurul gurii (parestezie = o senzatie de intepatura amorteala). Ileana m-a rugat sa-i examinez eleva.

Am facut acest lucru si am constatat ca are un sindrom numit hiperventilatie. Un om normal inspira oxigen atunci cand respira, eliminand bioxid de carbon prin expiratie.

O persoana cu sindromul amintit are o respiratie excesiva in anumite momente, consecinta fiind eliminarea unei cantitati mai mari de bioxid de carbon.

Acest fenomen duce fara doar si poate la simptomele enuntate. Hiperventilatia apare de obicei spontan in majoritatea cazurilor, avand la baza cauze psihice, panica de exemplu. Exista totusi si alte cauze precum sangerari, probleme cardiace, infectii cu temperatura excesiva care pot sa se manifeste prin hiperventilatie. Aceste cauze vor trebui desigur eliminate inainte ca medicul sa poata pune  diagnosticul final. Hiperventilatia cauzata psihic deschide din pacate si un cerc vicios: mai multa panica, uramata de mai multa hiperventilatie.

In cazul de mai sus, diagnosticul a fost foarte clar, tratamentul recomandat fiind respiratia facuta intr-o punga concomitent cu recomandarea unui contact cu psihologul scolii. In Roamnia insa o punga aleasa drept tratatment nu poate fi o masura plauzibila pentru nimeni. Eleva a fost internata la spital unde un doctor “foarte versat”, ca cei mai multi medici din Roamnia, i-a pus diagnosticul epilepsie. Eleva a fost ca atare imbrobata cu medicamente date in cantitati industriale, ele neputand sa aiba insa niciun efect, din moment ce diagnosticul pus nu a fost unul corect. Simptomele elevei au continuat si continua asadar, in timp ce aceasta continua la randul ei sa ia medicamente fara nici un efect, nocive pana la urma, atunci cand sunt date unui om care nu are epilepsie.

Un nou atac avut de eleva la scoala a facut-o pe Ileana sa incerce punga. Tratamentul a avut desigur efect in decurs de cateva minute. Personal, sunt insa convins de faptul ca eleva isi continua si azi tratamentul anti-epileptic. Articolul actual a fost conceput asadar doar pentru putinii romani care sunt in stare sa creada macar ceea ce vad. Sindromul apare cel mai des la persoane tinere, mai ales la fete. Un tratament si un diagnostic corect le va putea scuti pe acestea de o medicatie care poate avea intotdeauna si efecte secundare, una de care de fapt nu au nevoie.  Suflatul in punga, oricat de banal ar putea sa para, este in acest caz un tratament salvator si eficient.

Consultul psihologic cu stabilirea exacta a cauzei panicii, deseori o fobie, va reusi in cele din urma sa vindece total o boala care are manifestari deosebit de neplacute pentru o persoana tanara. Aceste simptome sunt de obicei urmatoarele:

– Pacientul poate deveni palid, balonat, cu dureri precordiale, confuz, ametit, cu gura uscata, cu parestezii in membere, in jurul gurii si  cu spasm muscular in extremitati. Simptomele enuntate pot apare deodata sau separat. Acelasi sindrom poate da uneori si insomnie si o senzatie de slabiciune, facand ca persoana afectata sa se simta cu adevarat bolnava.

La cauzele enuntate pana acum as mai adauga cateva care nu sunt de natura psihica si ca si celelalte, vor trebui sa fie excluse de medic:

– Medicamente, ketoacidoza, astm, embolie pulmonara, dureri cumplite, graviditate. Toate cauzele care nu sunt de natura psihologica pot fi excluse cu usurinta de un medic rutinat, flora lor de simptome cuprinzand caracteristici foarte specifice acestor stari sau boli.

Ce efect are respiratul in punga? Reduce cantitatea de oxigen inspirat, relatat la bioxidul de carbon expirat, ridicand pur si simplu concentratia de CO2 din sange.

Este de la sine inteles ca un medic care suspecteaza alte cauze decat cele psihice va face investigatiile necesare pentru depistarea lor folosindu-se de EEG, CT RTG, etc.

Sursa: Renne

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.