Ziduri care inca mai impart lumea

Scris de

Zidul US-Mexic - Sursa: Renne.roSe sarbatoresc 20 de ani de la caderea zidului care a impartit lumea in doua: zidul Berlinului. A insemnat incheierea Razboiului Rece, caderea comunismului in Europa de Est, prabusirea URSS-ului si, dupa unii, adevarata incheiere a celui de-al Doilea Razboi Mondial. Insa, cu toate acestea, multe ziduri au ramas inca in picioare si multe se mai contruiesc inca. Iata o lista a celor mai importante dintre ele.

  1. Zidul dintre SUA si Mexic (foto) acopera o treime din granita celor doua state si a costat pana acum 1.7 miliarde euro. Prima bucata din zid a fost ridicata in 1991, insa de abia in 1994 s-a hotarat prelungirea lui de-a lungul intregii granite. Potrivit Comisiei Nationale Mexicane pentru Drepturile Omului, nu mai putin de 5.600 de imigranti ilegali au murit incercand sa ajunga din Mexic in SUA (in ultimii 10 ani).
  2. Arabia Saudita se transforma intr-o cetate medievala. Ea a inceput de cativa ani construirea celui mai lung zid din lume (9.000 de kilometri) pentru a-si apara rezervele de petrol. Zidul va fi construit la granita cu Yemen, Oman, Irak, Iordania si Qatar.
  3. Zidul care imparte Cipru in doua dateaza din 1964, iar din 1974 el a devenit impenetrabil din cauza razboiului dintre cele doua comunitati. In 2003, datorita negocierilor purtate de UE si Turcia, granita a fost redeschisa si persoanele pot trece dintr-o regiune in alta. Zidul masoara 160 kilometri lungime.
  4. Zidul dintre India si Pakistan are o lungime de 1.500 kilometri si a fost ridicat in anii 80. Pe langa caramizi, sarma ghimpata si beton, zidul este intens monitorizat de soldati inarmati, iar zonele imprejmuitoare sunt minate, ceea ce il face impenetrabil. Aceste fortificatii de razboi sunt intalnite in toata regiunea Kashmir, regiune intens disputata de catre cele doua natiuni.
  5. Zidul ce imparte Peninsula Coreea in doua masoara 250 kilometri lungime si a fost ridicat in 1953, atunci cand razboiul dintre Coreea de Sud si de Nord s-a incheiat (inghitind peste 3 milioane de vieti).
  6. Zidul care desparte Botswana de Zimbabwe are legatura mai mult cu sanatatea decat cu geopolitica. In 2003 guvernul din Botswana a decis contruirea unui zid la granita cu Zimbabwe pentru a impiedica raspandirea epidemiilor ce macina tara vecina. Zidul are 500 de kilometri lungime si masoara 2 metri inaltime. Imigratia ilegala in zona a crescut foarte mult deoarece economia din Zimbabwe este in cadere libera: somajul a atins 90%, iar hiperinflatia este de 100.000%.
  7. Zidul din Balochistan a fost contruit de Iran la granita sa cu Pakistanul. Teheranul si-a motivat decizia prin oprirea pietei negre ce functiona in regiune si a imigratiei ilegale. Acesta masoara 700 de kilometri lungime si 3 metri inaltime.
  8. Zidul din Irlanda de Nord, numit si “zidul pacii”, desparte comunitatile catolice de cele protestante. Construirea lui a inceput in 1968 si s-a terminat in 2008.
  9. Zidul din Ceuta si Melilla a fost construit de autoritatile spaniole la sfarsitul secolului XX pentru a preveni imigratia ilegala din Africa. Cele doua orase se afla pe continentul african si reprezinta cea mai accesibila poarta spre Europa.
  10. Zidul din Sahara de Vest a fost ridicat de Maroc in 1987, masoara 2.700 de kilometri lungime si 3 metri inaltime. Este un zid masiv din piatra, beton si pe alocuri campul este minat. Sahrawi revendica si ei aceasta regiune.

Etichete: , , , , , , , , , , ,

NemiraNemira
EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

  1. muricel says:

    cum ati omis marele zid chinezesc?

  2. Adrian Popa says:

    Ar mai fi si zidul construit de Israel in Cisiordania :).

  3. […] celui mai lung zid din lume (9.000 de kilometri, care va costa circa trei miliarde de dolari) pentru a-şi apăra rezervele de petrol. Israelul a construit un zid de beton înalt de 5-6 metri – pe alocuri şi de 10 metri […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.