Arta comunista, din gunoi in galeriile franceze

Scris de

Ion-BarladeanuIon Barladeanu a devenit cunoscut ca artist abia la varsta de 63 de ani, cand operele sale au fost descoperite de cativa colectionari francezi. Barbatul a locuit la ghena de gunoi a unui bloc din Bucuresti pana in 2008. Acum, lucrarile sale sunt expuse si au devenit faimoase in lumea artistica.

Ion Barladeanu a realizat de-a lungul timpului numeroase colaje din fotografii decupate din reviste de pe vremea comunista. Unele il ironizeaza pe Ceausescu, motiv pentru care barbatul se temea atunci sa nu fie prins cu asemenea opere denigratoare la adresa Ion-Barladeanu-001conducatorului. In prezent insa, lucrarile concepute in vremea de dinainte de Revolutie sunt cele mai valoroase, intocmai datorita riscului din spatele crearii lor.

Fostul om al strazii spune ca se simte ca si cum s-ar fi nascut pentru a doua oara. Mai ales ca un colaj valoreaza pana la 1000 de euro.

Ion-Barladeanu-002Dupa ce Dan Popescu i-a vazut lucrarile intamplator, statutul de anonim al barbatului a fost rapid lasat in urma. Acesta a urcat pe culmile succesului o data cu fiecare opinie pozitiva a vreunui critic.

Intr-o perioada de sase luni, a primit un apartament, o dantura noua si o expozitie. De curand, Ion Barladeanu a calatorit la Paris, a vizitat Turnul Eiffel si a luat pranzul cu Angelina Jolie. Ion-Barladeanu-003

Artistul se declara acum multumit si razbunat pe regimul comunist. Marturiseste insa ca va continua sa munceasca si va face colaje care poate vor deveni la randul lor capodopere.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: The Guardian

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.