Care este viitorul cartilor?

Scris de

In 3 ani, cartile electronice vor fi jumatate din totalul cartilor vandute in lume iar in 10-12 ani librariile vor disparea. La fiecare 100 de carti vandute in format clasic, Amazon vinde 115 carti in format digital in SUA, a anuntat retailerul online.

Jeff Bezos, directorul executiv al Amazon, spune ca se astepta ca depasirea sa aibe loc doar la jumatatea lui 2011. Insa consumatorii avizi de cultura i-au devansat predictia cu o jumatate de an pe putin. Pentru a pune paie pe foc, Amazon a dezvaluit ca in 2010 a vandut de 3 ori mi multe carti pentru Kindle decat volumele legate, care sunt in mod traditional mai scumpe.

Mai mult, compania spune ca a vandut “milioane” de cititoare digitale Kindle 3 in trimestrul al patrulea din 2010, dar nu a specificat exact numarul, facandu-si din asta un obicei in ultimii ani. Amazon are pe rafturile magazinului sau virtual 810.000 de carti. Anumite rapoarte anuntau ca Amazon a vandut 8 milioane de cititoare Kindle in acest an.
Dar Kindle nu inseamna numai cititorul digital, ci si aplicatiile cu acelasi nume disponibile pentru iPhone, iPad, Android sau BlackBerry. In plus, in afara de Kindle exista si alte cititoare digitale dedicate cartilor, ziarelor si revistelor: Sony Reader, Nook – de la Barnes&Noble si Kobo – realizat de Borders.

Analistul James McQuivey de la Forrester Research spunea recent la conferinta Digital Book World ca in 2010 consumatorii au cheltuit 1 miliard de dolari pe cartile digitale si ca in acest an cifra va ajunge la 1,3 miliarde de dolari. Studiul sau arata ca in 2014 cartile in format electronic vor fi jumatate din vanzarile mondiale de carti. De asemenea, 53% din directorii intervievati se asteapta ca vanzarile de carti tiparite sa scada in acest an.
Mike Shatzkin, organizator de conferinte si seful Idea Logical Company, a spus si el ca in 10-12 ani librariile clasice vor disparea.

Investitiile “inghit” profitul la Amazon

Gigantul a realizat in 2010 un profit de 1,15 miliarde de dolari, in urcare cu 28% iar vanzarile i-au urcat cu 40%, pana la 34,2 miliarde de dolari, conform CNN Money. Amazon a facut si primul trimestru cu vanzari mai mari de 10 miliarde, avut vanzari de 12,95 miliarde in sezonul Sarbatorilor de iarna, fata de 9,52 miliarde cu un an in urma. Profitul pe ultimele trei luni a fost de 416 milioane de dolari, sau 91 de centi pe actiune, fata de 384 milioane de dolari sau 85 de centi pe actiune in trimestrul corespunzator din 2009. Profitul a depasit cei 88 de centipe actiune estimati de analisti, dar actiunile sale au scazut cu 8,5% pe bursa de la New York din cauza previziunii sumbre facuta de companie pentru primele trei luni ale acestui an.

Problema e ca gigantul si-a programat investitii masive, precum deschidere a 13 centre noi de distributie sau achizitiile Diapers.com sau Quidsi.com, ceea ce afecteaza profitul.

Sursa: CNET
Sursa foto: Engadget

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.