Cele mai scumpe harti din lume, la Washington

Scris de

harta china 1602 ricciChina atrage acum investitiile ca un cadavru pentru vulturi pentru ca n-a cunoscut recesiunea, spre deosebire de majoritatea statelor din restul lumii. A devenit primul exportator al planetei, prima piata auto si este pe cale sa fure Japoniei titlul de a doua economie terestra.

Ei bine, China este prezentata drept centrul lumii pe o harta din 1602, care este expusa in cladirea Congresului din Washington.

Harta a fost realizata de misionarul iezuit Matteo Ricci (1552-1610) pentru imparatul Wanli din dinastia Ming. Aceasta a fost cumparata pentru un milion de dolari in octombrie 2009, al doilea pret din lume platit vreodata pe o harta.

Ricci a desenat China in centrul lumii conform credintei din acest imperiu pentru a-i face hatarul imparatului Wanli. El a mutat America, necunoscuta chinezilor pana atunci, catre margine. Caracterele chinezesti de pa marginea lucrarii descriu terenul, etnografia, ecologia, politica si cultura celor cinci continente.

Harta are mici defecte de acuratete: Grecia si Italia nu sunt bine desenate, Rinul izvoraste din Dunare. Remarcile privind nativii americani sunt scandaloase. Florida e numita „Pamantul Florilor” iar oamenii „traiesc in munti si se omorara unul pe altul in cursul anului si isi petrec tot timpul luptand si jefuind. Ei se hranesc exclusiv cu serpi, furnici, paianjeni si alte creaturi care te infioara”. Marele Zid este si el prezent, Tawianul e bine pozitionat, in schimb japonezii „sunt mai dependenti de artele razboiului decat ale pacii”. India e mentionata cu mirodeniile sale.

Biblioteca Congresului mai are o alta „vedeta”. Aceasta este o harta din 1507, realizata de Martin Waldseemueller in 1507, care a fost prima care a prezentat numele de America. Aceasta a fost achizitionata pentru 10 milioane de dolari in 2001.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: Bloomberg

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.