Expozitie-dialog intre Brancusi si Serra

Scris de

Fundatia Beyler va organiza pana pe 21 august la Riehen, in Elvetia, o expozitie inedita reunind operele lui Constantin Brancusi si Richard Serra, ne anunta cei de la “Le Monde”.

Creatii rare ale sculptorului roman (printre care patru “saruturi”) vor alterna, intr-un dialog dintre cele mai fascinante, cu ansamblurile impunatoare ale artistului contemporan de origine americana.

O trasatura comuna a operelor expuse este eliberarea de forma. Aceasta evolutie catre arta non-figurativa, care nu mai reprezinta realitatea, confera creatiilor celor doi o aura de mister. Asemanarile insa se opresc aici, fiecare artist surprinzand privitorul prin notele sale distinctive.

Sculpturile lui Brancusi concentreaza cat mai mult cu putinta substanta. De asemenea formele sunt suple si de cele mai multe ori de mici dimensiuni. Spre deosebire de artistul roman, Richard Serra prefera ansamblurile sculpturale ample, folosind materiale impunatoare, precum plumbul sau otelul.

O alta distinctie importanta apare la nivelul desfasurarii spatiale. Sculpturile artistului american privilegiaza orizontalul, unele dintre ele fiind adevarate labirinturi. Privitorul se poate chiar “plimba” printre placile de otel, menite sa-l dezorienteze prin formele lor neobisnuite.

Asemanatoare si in acelasi timp diferite, arta contemporana si cea moderna a veacului trecut sunt puse in oglinda. Gandita de organizatori ca un dialog, expozitia prilejuieste totodata si o retrospectiva a creatiilor celor doi artisti, oferind o imagine cuprinzatoare asupra universului lor sculptural.

Credit foto: The Big Red Apple

Autor: Andreea Apostu

Sursa: Le Monde
Sursa foto: Centre Pompidou

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.