Halucinatiile lui Chopin au fost cauzate cel mai probabil de epilepsie
Scris de Evelina Catoi
Frederic Chopin nu este doar faimos pentru contributia insemnata in domeniul muzicii, dar si pentru fragilitatea si sensibilitatea, ce l-au transformat intr-un simbol al artistului romantic.
Desi crizele sale de melancolie atribuite unei depresii clinice au fost atent documentat de insusi compozitorul, episoadele de halucinatie au fost trecute cu vederea. Chopin, care a fost afectat de starea de sanatate precara pe parcursul vietii, a murit la varsta de 39 ani, ca urmare a unei boli pulmonare cronice in 1849, boala ce a fost recent atribuita fibrozei chistice, ca urmare a istoriei familiei.
In timpul unui spectacol s-a oprit brusc si a parasit scena, relatand ulterior intr-o scrisoare ca a vazut creaturi iesind din pian. Si nu a fost singurul incident de acest gen.
Cercetatorii au exclus varianta cum ca Chopin ar si suferit de migrene, avand in vedere ca episoadele de halucinatie erau scurte. Nici sindromul Charles Bonnet nu poate fi o explicate, caci compozitorul nu a avut niciodata infectii oculare. Ei cred ca epilepsia lobului temporal constituie un diagnostic pertinent. Aceasta produce halucinatii complexe, scurte si fragmentate, exact ca in cazul sau.
Oamenii de stiinta admit ca fara ajutorul testelor nu pot oferi un diagnostic definitiv, insa varianta pe care o sutin este una foarte posibila.
Etichete: boala, cercetare, epilepsie, extern, Frederic Chopin, stiri, studii