In Romania se instaleaza o noua generatie: Generatia cu papion

Scris de

CRBL cu papionGeneratia cu papion este o campanie civico-educationala initiata de C.R.B.L., pe numele sau adevarat Eduard Andreianu, si sprijinita de RH Printing si Renne.ro, prin care se doreste, in primul rand, promovarea lucrurilor pe care romanii le-au uitat: sa se respecte ca oameni si ca valoare.

Campania doreste sa promoveze adevaratele valori dupa care trebuie sa se ghideze o societate democrata, asa cum au fost ele exprimate de Ion Ratiu: educatia, libertatea opiniei, dorinta de a realiza ceva, puterea de a crede in idealul propriu, in identitatea personala.

Dupa 1989, multi romani au crezut ca sunt oameni liberi doar pentru ca granitele au fost deschise, ei nu au inteles ce presupune cu adevarat democratia si libertatea, au gandit si au ales gresit. De aceea, este nevoie de o generatie care sa porneasa o alta revolutie, una a democratiei reale. O revolutie noua, fara violenta, dar cu rasunet, bazata pe puterea exemplului si pe promovarea valorilor umane.

Generatia cu papion este, in primul rand, generatia tanara, care are verticalitate si curaj. Curaj de a gandi si de a se exprima, curaj de a se contrazice si de a-si spune parerea, curaj, dar si dorinta, de a schimba ceva pentru ei si pentru cei din jur si, implicit, si pentru tara noastra.

Generatia cu papion promoveaza eleganta si stilul, educatia si cultura, bunul simt, respectul de sine si pentru cel de langa noi si, cel mai important, mandria de a fi roman.

Generatia cu papion nu isi propune sa acuze generatia parintilor nostri pentru prezent. Parintii nostri stiu ca au ales gresit in 1990, dar au invatat din greseli incat sa doreasca sa sustina Generatia cu Papion. Generatia tanara poate ajuta la repararea greselilor, mai ales din punct de vedere moral. Fara a-si propune disparitia rupturilor dintre generatii, campania le aduce sub un obiectiv comun: schimbarea sociala in Romania.

Meritam ca noi si, mai ales, copiii nostri, sa traim intr-o alta Romanie, mai buna, mai civilizata, mai democrata, exact asa cum o vedea Ion Ratiu, pe care l-am ales etalon al campaniei noastre.

Trebuie sa redevenim mandrii ca suntem romani. Trebuie sa ne reafirmam ca atare. Suntem un popor nobil si vechi. Civilizatia are radacini adanci in pamantul tarii noastre.(Ion Ratiu, Cele 10 porunci ale romanului liber, exprimate in 1984 la Geneva, la Congresul Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi)

De ce ”cu papion”

Generatia cu papion sigla

Inca de la inventarea sa in secolul al 17-lea, papionul a devenit simbolul elegantei, fiind purtat mai ales de catre oameni nobili si educati, la evenimentele importante ale vremii.

Forma papionului se apropie de aripile unui fluture si, de aceea, il folosim ca simbol, pentru a da aripi Romaniei actuale, pentru a-i da curaj si entuziasm. Am ales papionul pentru a sublinia ca, in vremurile acestea urate, ar fi bine sa avem mai multa grija si sa fim mai atenti cu noi, intr-un cuvant: ”sa ne luam zborul” spre o Romanie mai buna si mai civilizata. Si mai ales, sa nu (mai) lasam pe nimeni sa ne franga aripile!

Ion Ratiu s-a remarcat prin papionul pe care il purta la gat. Ii displaceau papioanele prefabricate, de aceea si le facea pe ale sale de la zero. Sa reconstruim si noi Romania de la zero, asa cum nu am stiut sa o facem in 1989.

Papionul nu este doar un accesoriu vestimentar, acesta a fost si este folosit de domni, de gentlemeni, este un simbol de distinctie si eleganta in adevaratul sens al cuvantului. Credem ca tinerii ar trebui sa inteleaga ca in momentul cand aleg sa poarte un papion trebuie sa inteleaga ce semnifica el cu adevarat.

De ce Ion Ratiu

Ion Ratiu este pentru noi un model inspirational. Elegant, cult, cu mult bun simt si dragoste pentru tara sa, Ion Ratiu a luptat toata viata sa pentru Romania, desi a trait 50 de ani in exil, pentru a o vedea democrata si libera.

Lupta sa pentru Romania a inceput odata cu demisia, in 1945, din functia de reprezentant al Ministerului de Externe la Londra, ca urmare a opiniilor sale diferite fata de alianta romaneasca cu puterile Axei. Ion Ratiu a obtinut azi politic in Londra, definitivandu-si studiile la prestigioasa universitate Cambridge. Dupa preluarea puterii de catre comunisti in Romania, Ion Ratiu a inceput o lupta asidua pentru libertate prin intermediul Radio BBC, Europa Libera sau Vocea Americii. A publicat carti ce condamnau comunismul, ca ”Policy for the West” sau ”Romania Contemporana”. Ion Ratiu a fondat ”Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi”si a subventionat numeroase ziare si reviste. Imediat dupa revolutie, Ion Ratiu s-a putut intoarce in Romania, unde a candidat pentru functia de presedinte. Esecul sau a fost o dezamagire pentru multi romanii, care il considera si astazi ”cel mai bun presedinte pe care nu l-a avut Romania”.

Generatia cu papion se asociaza cu omul Ion Ratiu, nu cu politicianul sau taranistul Ion Ratiu. L-am ales pe Ion Ratiu ca model pentru ceea ce a scris, pentru ceea ce a dorit si pentru ceea ce a reusit pe parcursul vietii sale.

In Romania de astazi, ducem o lipsa acuta de modele, iar tinerii nostri au nevoie de modele adevarate. Și cine ar fi mai potrivit ca simbol al campaniei noastre decat un om educat, inteligent, si elegant, ca Ion Ratiu? Multi dintre noi nu l-au cunoscut pe Ion Ratiu sau nu stim prea multe despre el. Insa, merita, macar acum, sa citim despre el, sa luam exemplul lui ca om, sa vedem reusita lui, merita sa credem in Ion Ratiu pentru cine a fost.

Tu, cel ce citesti aceste randuri, nu aduce nicio critica, nici macar ”constructiva”, semenului tau care lupta. Critica ta sa se afirme prin fapta: fa tu mai mult si mai bine decat el! (Ion Ratiu, Geneva, 1984)

Romanu’ n-are noroc

CRBL cu palariePentru a promova ceea ce credem, C.R.B.L. a scris melodia „Romanu’ n-are noroc”, lansata de curand. Melodia spune ca: „Generaţia cu papion se instaleaza in Romania/ Generatia care nu uita sa dea „Buna ziua!”/Pot sa pierd ultima picatura de sange din mine/ Ca sa ai tu dreptul sa ma contrazici pe mine. /Asta inseamna, de fapt, democratie! /Cine a spus asta se stie, pacat ca nu mai e! /E acela ce purta papionul cu mandrie, /E acel Ion ce schimba o Romanie!”

Videoclipul piesei vine sa completeze mesajul campaniei, in el apare Ion Ratiu spunand definitia democratiei: ”Esenta democratiei se poate exprima intr-o singura fraza: voi lupta pana la ultima picatura de sange ca sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine”.

Inca o data, repetam ca este timpul ca romanul sa fie ”un om liber”, nu un ”om care umbla liber” – cum a fost pana acum, ci unul care gandeste liber si democratic. Un om care are coloana vertebrala si care nu ezita sa spuna ceea ce gandeste. Un om educat si cu bun simt. Legatura dintre definitia democratiei si libertate este ca nu putem intelege libertatea fara a intelege democratia. In momentul in care am inteles ce reprezinta democratia, putem spune ca avem ceea ce ne-am dorit in 1989: LIBERTATE. A intelege ce este cu adevarat democratia inseamna a fi cu adevarat liber, inseamna a intelege libertatea cuvantului, libertatea opiniei, libertatea gandirii, libertatea de a alege fara teama de a fi judecat, inseamna libertatea de a exprima ceea ce simtim si de a fi noi insine.

Melodia “Romanu’ n-are noroc“ este o satira la ceea ce se intampla azi in Romania si trebuie inteleasa ca atare. Este momentul insa sa eliberam frustrarile imprimate de trecut si lipsa de incredere in cei de langa noi, din cauza careia am uitat sa fim liberi.

Trebuie sa fim intotdeauna conştienti ca ”gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al omului frustrat si slab, care nu mai are nici tara, nici pozitie in societate. Nu te lasa prada acestor sentimente inferioare“. (Ion Ratiu, Geneva, 1984)

Generatia cu papion nu face politica

Campania Generatia cu papion nu are nicio legatura cu politica. Desi poate vom naste idei de sutinere din partea celor care hulesc astazi actualul regim, noi nu avem culoare politica.Vrem doar sa schimbam ceva in modul de a gandi si de a se comporta al romanilor.

Suntem constienti ca vor exista mereu cativa care sa afirme: voua ce va iese? Ce partid va sustine? Acelora le spunem ca suntem o echipa independenta, energica si tanara, care doreste ca lucrurile sa inceapa sa se schimbe in tara asta, ca Romania sa fie mai buna, mai civilizata, mai democrata.

Asa cum spune C.R.B.L.: ”Schimbarea vine la noi

”Vreau sa conving oamenii ca daca reusim sa ne schimbam noi, se schimba si tara asta, incepand de la conducere si legi si pana la punerea in practica. Daca ne schimbam noi, daca suntem in stare sa-l respectam pe cel de langa noi, daca suntem in stare sa respectam regulile de circulatie, atunci se va schimba ceva. Pana atunci, cum sa se schimbe ceva? Cand totul merge de-a-ndoaselea, cand dam vina pe toti cei din jur, dar, de fapt, vinovati suntem noi si nu vrem sa recunoastem”, adauga viitorul tata.

Asadar, Generatia cu papion nu face politica, nu sustine si nu promoveaza partide sau oameni politici. Generatia cu papion este o campanie civico-educationala care vrea sa readuca in randul tinerilor, si nu numai, educatia, libertatea opiniei, dorinta de a realiza ceva, puterea de a crede in idealul propriu, in identitatea personala.

Vom fi bucurosi daca lumea va zambi mai mult pe strada, daca oamenii vor invata sa spuna multumesc si sa ajute, din proprie initiativa, pe cei de langa ei.

Si, sa ne invatam sa nu criticam,”nici macar prieteneste, pe cel care se straduieste sa apere sau sa promoveze o cauza, fie ea si personala. Fa tu mai bine decat el”. (Ion Ratiu, Geneva, 1984)

Primul pas este faptul ca ne pasa!, spune C.R.B.L.

Ne pasa de noi in primul rand; pentru ca schimbarea incepe cu noi. O schimbare la care trebuie sa Generatia cu papion carte de vizitaparticipe fiecare dintre noi. Daca ne schimbam noi, se vor schimba si cei de langa noi. Sa nu mai pierdem timpul astepand sa faca altii ceva pentru noi. Totul sta in puterea noastra, a romanilor care se simt cu adevarat liberi si care au puterea sa o spuna”.

Mai multe despre Generatia cu Papion

In curand va fi gata siteul campaniei www.generatiacupapion.ro, unde vom anunta si promova mesajele si actiunile noastre. Va invitam pe toti sa deveniti membri ai grupului nostru, ai Generatiei cu Papion.

Sursa: Renne
Sursa foto: Paul Bogdan Dinca, Dragos Toader

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] tricou inscripţionat “In memoriam Ion Raţiu” iar cei din jur se autoproclamă “Generaţia cu Papion” într-o explozie de papioane şi de culori. Şi de speranţă (burtica pictată a gravidei […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.