Manuscrise ascunse ale lui Kafka vor fi facute publice

Scris de

Cateva cutii presupuse a contine manuscrise nepublicate ale lui Franz Kafka, unul dintre cei mai enigmatici autori ai secolului XX, urmeaza sa fie deschise la o banca din Zurich. Decizia vine pe fondul unei batalii juridice dintre doua surori israeliene si are ca scop stabilirea adevaratului proprietar al documentelor. Cele doua femei sustin ca au mostenit aceste documente de la mama lor, insa statul israelian afirma ca manuscrisele fac parte din patrimoniul cultural al tarii.

Continutul cutiilor va fi examinat de un expert care va trebui sa prezinte un raport judecatorului insarcinat cu rezolvarea cauzei. Arhivele literare din intreaga lume spun ca manuscrisele, ascunse decenii intregi, trebuie cel putin sa fie facute publice.

Kafka a cerut prietenului si colegului sau scriitor, Max Brod, sa arda manuscrisele dupa moartea sa. Brod a refuzat, publicand astfel diverse romane si luand scrisori si alte scrieri in Israel, pe care le-a lasat secretarei sale, Esther Hoffe. Ulterior, aceasta le-a lasat mostenire celor doua fiice ale sale.

Pe parcursul ultimilor 50 de ani, diverse documente au fost depozitate in tezaurul bancilor din Tel Aviv si Zurich. Insa, in momentul in care cele doua fiice – acum ambele in varsta de 70 de ani – au incercat sa vanda o parte din manuscrise, lupta juridica a inceput. Intre timp, arhiva literara din Germania si-a manifestat intentia de a cumpara manuscrisele.

Franz Kafka a murit de tuberculoza in 1924, la varsta de doar 40 de ani si, daca ultima sa dorinta ar fi fost respectata, romane precum Procesul si Castelul nu ar fi vazut niciodata lumina zilei.

Sursa: BBC
Sursa foto: Kafka Franz

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.