Marele scriitor José Saramago ne-a parasit

Scris de

Scriitorul José Saramago, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura in 1998, a murit azi dimineata la varsta de 87 de ani pe insula spaniola Lanzarote. El a fost internat in acest an in cateva randuri la spital din cauza problemelor respiratorii.

Jose Saramago s-a nascut pe 16 noiembrie 1922 in Azinhaga, Portugalia, iar in 1946 ii apare primul volum de proza. Printre romanele sale consacrate se numara Istoria asediului Lisabonei, Pluta de piatra, Eseu despre orbire si nu in ultimul rand Evanghelia dupa Iisus Hristos, carte controversata care a nascut polemici culminante cu retragerea sa in 1993 pe insula Lanzarote, de langa insulele Canare.

Fiu dintr-o familie modesta, el a trecut de-a lungul timpului prin diverse meserii de la mecanic, desenator industrial pana la corector, traducator, jurnalist, dedicandu-se din 1975 doar scrisului. In 1992, in urma romanului Evanghelia dupa Iisus Hristos, guvernul portughez l-a acuzat de subminarea patrimoniului religios portughez si a cenzurat cartea. Una dintre secventele care a lezat sensibilitatea catolica a fost cea in care Iisus Hristos face dragoste cu Maria-Magdalena. Tot acest roman i-a adus excluderea in 1991 de pe lista candidatilor la premiile europene literare – Ariosto, dar dupa un protest international a fost repus pe lista.

Printre distinctiile sale se numara si Premiul PEN Club (organizatie non –guvernamentala care sustine arta scriitoriceasca si are stranse colaborari cu UNESCO) pentru romanul Baltasar si Bilmunda, in 1982.
Harold Bloom, scriitor american si profesor la Universitatea Yale, spunea despre Jose Saramago ca este “cel mai talentat romancier in viata din lumea de azi”.

Sursa: 20 minutes.fr
Sursa foto: Nobel Prize

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.