Muzeele 3D le vor inlocui in curand pe cele traditionale

Scris de

muzeu virtualCercetatorii si muzeologii din intreaga lume lucreaza intens la dezvoltarea tehnologiei 3D pentru a recrea timpurile de mult apuse. Specialistii in 3D si in cele mai noi tehnologii de lucru cu calculatorul vad acest pas ca pe o importanta sansa data viitorului de a pastra mostenirea trecutului, de a o readuce la viata sia o reprezenta cat mai fidel in 3D. Tot ei spun insa ca este dificil de lucrat cu arheologii si muzeologii deoarece ei nu sunt inca initiati in aceste tehnologii.

Tehnologia 3D ar putea revolutiona ideea de muzeu clasic pe care o avem acum, in viitor putand sa ne plimbam prin muzee si sa atingem obiectele virtuale, sa le mutam si sa retraim o anumita atmosfera.

Interactiunea cu obiectele unui muzeu este foarte importanta in stabilirea unei imagini mentale cat ma clare asupra exponatelor, motiv pentru care specialistii de la muzeul Luvru, din Paris, lucreaza deja la digitalizarea cat mai multor artefacte.

Anne Coulie, o specialista in vasele ceramice grecesti, studiaza alaturi de David Kolin, un expert IT de la muzeul Luvru, o metoda cat mai eficienta de digitalizare a obiectelor. Ei incearca sa reduca costurile destul de mari ale acestei operatiuni, precum si timpul pe care il petrec fotografiind obiectele. Pentru a se obtine o imagine 3D, obiectul trebuie fotografiat din mai multe unghiuri.

Sa speram ca in viitor vom putea nu doar sa vedem machete cu castele sau constructii megalitice, ci vom putea chiar sa le vizitam in spatiul virtual.

Sursa: Euronews
Sursa foto: Thomthom

Etichete: , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.