O artista iraniana se afla sub arest la domiciliu

Scris de

Mahnaz Mohammadi, cineasta de origine iraniana, se afla de cateva zile sub arest la domiciliu, ne anunta cei de la Le Figaro. Poreclita “tornada” de cei apropiati datorita entuziasmului si militantismului sau pentru un Iran mai bun, tanara a fost pusa duminica sub supravegherea stricta a autoritatilor, iar la aceasta ora nu exista inca informatii privind soarta acesteia.

Artista a fost de-a lungul timpului tinta mai multor actiuni de intimidare intreprinse de autoritatile iraniene. La inceputul anului locuinta i-a fost perchezitionata. De asemenea, pasaportul i-a fost confiscat, tanara cineasta neputand participa la Cannes, la prezentarea filmului “Les noces ephemeres” al lui Reza Serkanian. Mahnaz a trimis totusi un mesaj publicului, citit de Costas Gavras, in care denunta actiunile si atitudinea regimului de la Teheran.

Cazul tinerei artiste nu este din pacate unic. Alti doi cineasti iranieni, Jafar Panahi si Mohammad Rassoulof, au fost condamnati la 6 ani de inchisoare din cauza realizarii unui film despre reprimarea manifestatiilor din iulie 2009. Ei au primit, de asemenea, interdictia de a mai realiza filme artistice ori documentare timp de 20 de ani. Alaturi de situatia artistului chinez Ai Weiwei, arestarile efectuate de regimul iranian ne reamintesc ca abuzurile indreptate impotriva libertatilor individuale sunt o constanta a regimurilor autoritare existente inca astazi in lume.

Autor: Andreea Apostu

Sursa: Le Figaro
Sursa foto: The Feminist School

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.