O scrisoare a lui Descartes a fost returnata Institutului Francez

Scris de

O scrisoare semnata de filozoful francez Rene Descartes a fost gasita de un student intr-o baza de date virtuala a unei biblioteci din Anglia. Documentul fusese dat disparut in secolul al XIX-lea dupa ce a fost furat de Guglielmo Libri.

Academicienii stiau de existenta scrisorii inca de acum 300 de ani, insa nimeni nu cunostea continutul acesteia. Un student a gasit-o in 1902, iar sotia acestuia a donat-o Universitatii Haverford. Timp de atatia ani, a ramas uitata si acoperita de praf pe un raft, dar a fost inventariata in baza de date a bibliotecii. Aici a gasit-o de curand un alt student olandez, care a contactat indata colegiul.

Scrisoarea a fost returnata in cursul unei ceremonii Institutului Francez. Aceasta este datata in 27 mai 1641 si era destinata parintelui Marin Mersenne, care se ocupa de publicarea cartii “Meditations on First Philosophy”. Matematicianul si filozoful Descartes facea cateva precizari privitoare la manuscris. Documentul a incaput insa pe mana lui Guglielmo Libri, un om de stiinta respectat si profesor de matematica.

Pe numele sau complet, Guglielmo Libri Carucci dalla Sommaja a devenit cunoscut ca hot de carti, acuzat pentru furt intelectual la scara internationala. Era inzestrat cu o inteligenta aparte, devenind profesor de matematica si fizica la numai 20 de ani. Avea insa o pasiune pentru lucrarile si manuscrisele antice. Cand a fost pus in functia de inspector al bibliotecilor, nu s-a putut abtine sa nu puna mana pe cateva documente de valoare. Printre acestea se aflau si 72 de scrisori ale lui Rene Descartes, multe dintre ele fiind date disparute.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: The Guardian

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.