Palatul Stirbei sau mall-ul Stirbei?

Scris de

Cum mergi pe Calea Victoriei, de la Muzeul Taranului Roman inspre Universitate, pe partea dreapta, e posibil sa ratezi constructia ce a fost in trecut resedinta unui mare domnitor din istoria poporului roman, Barbu Dimitrie Stirbei, din cauza stadiului agravat de degradare in care a ajuns. Din dorinta de a sesiza iregularitatile constatate, agentia Active Watch si-a propus sa traga un semnal de alarma atat autoritatilor, cat si cetatenilor.

In acest sens Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch a organizat in aceasta dimineata, in Cafeneaua Carturesti dezbaterea publica cu tema Exploatarea economica a patrimoniului construit. Intalnirea a avut ca punct de plecare propunerea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice de avizare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Complex Palatul Stirbei, care prevede o constructie inalta de 38 de metri in spatele Palatului Stirbei. Mai multe organizatii civice si de protejare a patrimoniului au solicitat Ministerului de Cultura sa nu avizeze PUZ-ul.

Dezbaterea, moderata de Ovidiu Nahoi, senior editor cotidianul Adevarul, si-a propus sa realizeze o analiza pertinenta asupra subiectului, din perspectiva compatibilizarii intereselor comerciale cu cele publice.

Intalnirea a fost deschisa de catre Cornelia Gafiu, PR&PA Consultant Links Associates, reprezentant al proprietarului Palatului Stirbei, Ovidiu Popescu, care a acuzat momentul total inoportun al acestei dezbateri, in conditiile in care in cateva zile urmeaza ca proiectul sa primeasca avizul Ministrului Culturii, precum si prezenta in numar mai mic a sustinatorilor decat a opozantilor proiectului.

Cu toate acestea, dezbaterea a fost organizata in contextul in care este in decurs procesul intentat de Ovidiu Popescu impotriva Ministerului Culturii si Patrimoniului National si a fostului si actualului Ministru al Culturii si Patrimoniului National, respectiv Keleman Hunor si Paleologu Theodor. Proiectul a primit mai multe indicatii de revizuire, motiv pentru care Palatul se afla intr-o stare avansata de degradare, deoarece proprietarul si-a luat angajamentul de a incepe restaurarea palatului si a anexelor acestuia odata cu demararea constructiilor pentru noul mall. Active Watch considera aceasta dependenta impusa de catre proprietar un santaj, revitalizarea spatiului putand fi facuta independent de o constructie in locul viran din spatele Palatului.

Din partea Ministerului Culturii a fost prezenta Csilla Hegedus, consilier pe patrimoniu al Ministrului Culturii, Kelemen Hunor, care a sustinut in permanenta ca Ministerul este interesat de protectia patrimoniului national. Gheorghe Patrascu, arhitect-sef al Capitalei a declarat la randul sau ca nu se considera dusman al patrimoniului si sustine proiectul.

Peter Derer, Presedintele Uniunii Arhitectilor a afirmat ca Romania nu este pregatita sa-si apere cu adevarat patrimoniul, iar tot acest proces de inlocuire a valorilor culturale si retrocedarile din ultima perioada nu fac altceva decat sa continue politica regimului comunist, investitorii de acum speculand neajunsurile regimului.

Printre opozantii proiectului s-a numarat si Alexandru Binescu, presedintele Asociatiei Bucuresti, organizatie ce isi propune apararea spatiului verde al capitalei, mobilizand populatia. In ceea ce priveste proiectul legat de Palatul Stirbei, acesta denunta distrugerea unui monument unic si ignorarea parerii comunitatii din zona si a aspectelor de mediu, precum si ale celor tehnice legale: inaltimea propusa pentru noul mall este de 37,5 metri, ceea ce contravine normelor legale admise imprejurul Palatului (10 metri). Cornelia Gafiu a contraargumentat afirmatia conform careia noua constructie ar incalca normele legale impuse, spunand ca inaltimea cladirii va fi fragmentata, ajungand pe Calea Victoriei la maxim 37 metri, iar pe strazile Banului si Budisteanu la 17 metri. Momentan nu se stie cum va arata cladirea, acest aspect urmand a fi stabilit in etapa a doua de avizare a proiectului, in prezent doar volumetria fiind propusa pentru acceptare. Iar pentru a pastra estetica zonei, investitorii propun construirea unei gradini verticale intre Palat si mall.

Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, este impotriva proiectului si il va accepta pe acesta doar atunci cand va respecta normele legale. Mai mult, el isi doreste ca proiectul sa fie disponibil publicului larg. Alti invitati care si-au aratat nemultumirea fata de acceptarea construirii mall-ului sunt: Serban Sturza, vicepresedintele fundatiei Pro Patrimoniu, Niculae Radulescu – Dobrogea, presedintele Eco-civica si Andrei Pippidi, editorialist Dilema Veche.

Teodor Frolu a fost invitat pentru a arata cum a reusit sa imbine cele doua interese, economic si cultural, prin cea mai recenta renovare a unei cladiri de patrimoniu din Bucuresti, mai precis Bursa Marfurilor, salvand-o astfel dupa un incendiu devastator si un abandon de 16 ani in stare declarata de colaps. Frolu spune despre el ca este un investitor prost, pentru ca nu actioneaza pe criterii de piata.

Dezbaterea a reusit sa aduca fata in fata sustinatori si opozanti ai proiectului de avizare a PUZ-ului pentru Complex Palatul Stirbei, oferind informatii la care publicul larg nu are acces.

Din echipa care a realizat studiul istoric al Palatului Stirbei a facut parte arhitect Aurora Tarsoaga, prezenta si ea la dezbatere. Palatul Stirbei a fost construit in 1835, de arhitectul Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbei, folosit ca resedinta domneasca pe perioada domniei sale. In 1984, anul nationalizarii, Palatul este luat din posesia familiei Stirbei, care, impreuna cu anexele sale (grajduri si pivnite), a intrat in proprietatea Intreprinderii de industrializare a vinului, moment in care incep si primele degradari. Complexul a suferit diverse modificari de-a lungul timpului, insa cele mai drastice au inceput la sfarsitul lunii noiembrie 2008, cand au fost demolate suprafete importante din strazile Banului, Budisteanu si Calea Victoriei. In 2005, Palatul devenise proprietate a lui Ovidiu Popescu.

Cercetare si participant dezbatere: Evelina Catoi

Sursa: Renne
Sursa foto: Agentia de Carte

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.