Poezia, un taram uitat

Scris de

Ce s-a intamplat, romane, cu ideea accea straveche, conform careia “Romanul s-a nascut poet?”. Caci poetii din Romania devin, de la an la an, o specie pe cale de disparitie, un cerc tot mai restrains. Si sa nu mai vorbim de cititori, care se indreapta mai degraba spre Twilight si alte best-seller-uri, care , de altfel, vor fi uitate cu vremea; de cititorii prea grabiti sa stea sa contempleze asupra unei poezii complexe, sa ii gaseasca sensul, sau macar o interpretare personala.

Acest articol este dedicat cititorilor, iubitori ai poeziei: nu va faceti griji, nu e totul pierdut.

Chiar si Mircea Cartarescu a trecut printr-o criza, nemaicrezand in grandoarea poeziei, iar rezultatul sau a fost unul fabulous : “Levantul”.

“Eu, Mircea Cartarescu am scris L E V A N T U L intr-un moment greu al vietii mele, la varsta de treizeci si unu de ani, cand, nemaicrezand in poezie (toata viata mea de pana atunci) si in realitatea lumii si in destinul meu in aceasta lume, m-am hotarat sa imi ocup timpul clocind o iluzie”.

Iluzie sau nu, scriitorul a reusit sa reinvie poezia romaneasca, intr-un mod simpatic: personajele Manoil si Iaurta.

Dar cu toate acestea, nu mai gasesc carti cu poezii pe rafturile librariilor. Personal, am cautat de am innebunit volumul “Necuvintele” al lui Nichita Stanescu. Am fost din librarie in librarie, din anticariat in anticariat, si nimic, si nu m-am ales decat cu volumul “11 elegii”, care este partial, mai usor de gasit .

Insa, am fost placut surprinsa cand am aflat ca prin Jurnalul National a fost adusa in casele oamenilor literatura uitata a tarii noastre, printre care si volumul mult cautat al poetului neo-modernist, Nichita Stanescu, la un pret chiar rezonabil.

Eh, dragi cititori de poezie, vedeti ca se poate?

In articolul urmator, voi recomanda niste carti de poezie, poezii absolute fascinante si pline de insemnatate.

Pana atunci, puneti mana si cititi o poezie!


Sursa: Renne.ro
Sursa foto: Renne.ro

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (3)

 

 1. Romulus says:

  Am invatat poezii de N. Labis, N. Stanescu, M. Eminescu, S. Esenin, A. Paunescu, G. Cosbuc s.a. Am organizat simpozioane de poezie. Ajuta la memorie. Intr-adevar, nu se mai lectureaza.
  O zi buna!

 2. Emilia Bucur says:

  poezia e unul dintre cele mai frumoase daruri date omului fie s-o citeasca, fie s-o scrie pentru a exprima dimensiunea lumii externe si interne deopotriva. asta numesc eu poezie…imbinarea sublima dintre afara si inauntru…..

 3. IOANA says:

  Poezia ne-a cucerit de cand am descoperit ROMEO SI JULITA.Asa este nimeni nu mai citeste poezii pacat caci ramura asta este pe cale de disparitie.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.