Premiera pentru Romania la Bienala de Arhitectura de la Venetia

Scris de

Pentru prima data, Romania participa la Bienala de Arhitectura de la Venetia cu doua proiecte arhitecturale nationale: “1:1, Exhibiting space”, expus in Pavilionul national din Giardini di Castello si “Superbia”, proiect gazduit de Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia.

Bienala de Arhitectura de la Venetia se afla la cea de-a XII-a editie. Evenimentul a inceput pe 29 august si se va incheia pe 21 noiembrie, el aflandu-se sub genericul “People Meet in Arhitecture”. Curatoarea  japoneza Kazuyo Sejima, cea care a propus conceptul, a gandit aceasta Bienala ca un centru de dezbatere a ideilor contemporane, in care accentul este pus pe proiectele de arhitectura si pe modul in care acestea se integreaza in spatiu. Intregul eveniment ia in consideratie arhitectura si rolul ei in civilizatie.

Lucrarea “1:1, Exhibiting space” intruchipeaza ideea Spatiului ca exponat. Este vorba despre spatiul in care locuim, in speta despre Bucuresti. In urma unui calcul, realizatorii proiectului au descoperit ca fiecarui locuitor din Bucuresti ii corespund cate 94 mp. Privit la scara 1:1, acest proiect defineste relatia dintre fiecare individ si spatiul care “i se cuvine”. Arhitectura prezenta in expozitie incastreaza aceasta dimensiune, creand relatia dintre individual, interior, sacru, privat, spatiul abstract si cel colectiv, exterior, profan, public, real. Creatorii acestui proiect sunt Romina Grillo, Ciprian Rasoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlascianu, Tudor Vlascianu.

In acelasi registru se incadreaza si proiectul “Superbia”. El sondeaza nevoia de individualitate, chestioneaza raporturile interior-exterior din spatiul romanesc in general, si din suburbiile Clujului in mod special. Aceasta problematizare este resimtita ca o necesitate, intr-o lume in care proximitatea este invadata de constructii aparute in lipsa unui plan coerent. In cadrul expozitiei, elementele sculpturale amintesc de arhitectura purista, iar obiectele banale, pe care le intalnim la tot pasul in viata cotidiana sunt supraevaluate, capatand valente stranii. A fost realizat un studiu de caz: voci din periferiile Clujului fac o descriere subiectiva a vietii de aici, in timp ce, in paralel, un proiect media documenteaza vizual suburbia romaneasca a anului 2010. Realitatea este studiata prin diverse mijloace, de la blog la desen, de la film la fotografie. O colectie a fost creata partial in urma unei contributii publice de imagini, colectie ce se va dezvolta in timp real, pe toata durata expozitiei. Autorii proiectului sunt: Silviu Aldea, Marius Catalin Moga, Laura Panait, Camelia Sisak, Tamas Sisak, Areta Soare, Daniel Serban.

Comisarul Romaniei la cea de-a XII-a editie a Bienalei de Arhitectura de la Venetia va fi Monica Morariu, iar vicecomisarii, Alexandru Damian si Ioan Lucacel.

Sursa: Renne
Sursa foto: design-tube.ru

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.