Premiul Costa incoroneaza poezia

Scris de

reidCea mai buna carte a anului, desemnata in cadrul galei de decernare a premiilor Costa, este cea a unui poet. Christopher Reid este al patrulea autor care ia acest premiu pentru un volum de poezie. Cartea “The Scattering” (“Imprastierea”) a fost scrisa de poetul in varsta de 60 de ani ca un elogiu adus sotiei sale decedata in 2005 din cauza cancerului.

Reid a spus ca nu a discutat niciodata cu sotia lui despre posibilitatea de a scrie versuri inchinate mortii sale, dar crede ca aceasta stia ca el isi va transpune sentimentele pe hartie. Volumul consta in patru parti, prima scrisa in ultima faza a bolii Lucindei, sotia lui Reid, iar celelalte trei la intervale diferite de la moartea femeii.

Scriitoarea Josephine Hart care a facut parte din juriu a tinut sa mentioneze ca in general poetii isi transpun viata in versuri, dar cele mai reusite sunt operele inspirate din tragedii.

Premiul castigat de Reid i-a adus nu numai prestigiu, ci si o suma de 30.000 de lire. Acesta a concurat pentru Cartea Anului cu Colm Toibin, Raphael Selbourne cu primul sau volum “Beauty”, biografia lui Paul Dirac scrisa de Graham Farmelo, precum si cu Patrick Ness cu o carte pentru copii.

Sursa: The Independent
Sursa foto: The Independent

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.