S-a lansat baza de date a operelor de arta confiscate de nazisti

Scris de

O noua baza de date, incluzand peste 20.000 de lucrari de arta confiscate evreilor, in timpul celui de al doilea razboi mondial, ajuta supavietuitorii Holocaustului si rudele acestora sa isi identifice posesiunile.

Baza de date a lucrarilor luate din Belgia si Franta, ocupate intre 1940 si 1944, include si picturi apartinand lui Claude Monet.

Acesta este un proiect al Conferintei asupra pretentiilor materiale ale evreilor impotriva Germaniei (Conference of Jewish Material Claims Against Germany) si Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii (USHMM). Colectionarii de arta, galeriile si muzeele pot de asemenea folosi serviciul gratuit.

Sute de mii de lucrari au fost confiscate de autoritatile germane, in timpul razboiului. Nazistii au fotografiat adesea prada si le-au catalogat meticulos. Cateva dintre aceste registre astfel constituite, care aratau ce a fost confiscat si de la cine, sunt acum digitalizate.
Baza de date combina registre de la Arhivele Nationale din SUA, Arhivele Federale ale Germaniei si evidentele guvernului francez ale repatrierilor si restituirilor facute.
Potrivit Conferintei pretentiilor – care ajuta supravietuitorii Holocaustului si rudele acestora sa isi redobandeasca posesiunile – aproape jumatate din bunuri ar putea sa nu fie returnate posesorilor de drept, urmasilor sau tarilor de origine.
Presedintele Julius Berman afirma “acum este responsabilitatea muzeelor, dealerilor de arta si caselor de licitatii sa verifice bunurile aflate in administrarea lor pentru a stabili daca detin opere de arta furate de la victimele Holocaustului”.

Sursa: BBC
Sursa foto: DasBundesarchiv

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.