Agata Secelean: artist vizual si designer de bijuterii

Scris de

Pe Agata Secelean am vazut-o prima data la Autor 4. O prezenta zambitoare si bijuterii elegante. Intr-un interviu acordat pentru Renne, Agata a povestit despre cum a aparut Agat Art si cum impaca designul de bijuterii cu pictura.

Dupa ce a terminat un liceu cu profilĀ  filologic, Agata a decis ca este momentul pentru o schimbare, ca isi doreste sa isi foloseasca imaginatia si creativitatea. Din aceste considerente, a ales Universitatea de Arta din Bucuresti, sectia scenografie. A lucrat apoi ca scenograf si in acelasi timp nu si-a neglijat pasiunea pentru pictura, participand la diverse expozitii. Ii place teatrul si “sa rontai cat mai multe romane si ciocolata.” Muzica ii influenteaza si hraneste spiritul. Calatoriile o linistesc si o inspira. “Avantajul de a sta in Brasov este ca esti la o jumatate de ora distanta de munte, de padure.”

Dupa ce a cochetat cu pictura in perioada liceului, prin ceea ce numeste “mazgaleli pe ultimile pagini ale caietelor”, Agata a inceput compozitii in culoare, urmand apoi ca in 2004 sa lucreze serios tablouri si grafica. Tablourile sale amintesc de joc si de copilarie. “Intotdeauna cand ma gandesc la copilarie imi vine in minte o idee dintr-una din cartile lui Mircea Cartarescu. Copilul ramane tot timpul in interiorul nostru. Cu fiecare an care trece, se mai adauga un strat ca foile unei cepe si in felul asta crestem, ne dezvoltam. Dar in interior, in miez ramane copilul.”

Tablourile sale urmeaza un curent actual si popular, o combinatie intre personajele feminine prezente, fantasticul si suprarealismul. “Inspiratia vine de obicei din doua surse, o imagine care m-a marcat, sau o idee. Poate veni de la o fotografie foarte sugestiva, de la un pasaj dintr-un roman, sau de la o experienta proprie.”

In 2007 a aparut o continuare fireasca a spiritului artistic: designul de bijuterii prin Agat Art. Initial a creat pentru ea modele care sa o reprezinte. Mama si sora si-au dorit si ele accesoriile create de Agata. “Apoi au aparut primele <Vreau si eu!> din partea prietenelor. M-am gandit ca poate mai multa lume ar fi interesata de bijuteriile mele. Am participat la cateva targuri unde se vindeau bijuterii si accesorii ca sa vad reactia publicului. Asta m-a facut sa merg mai departe.”

Agata lucreaza singura, aproximativ sapte ore zilnic, intorcandu-se iar si iar asupra unor piese de care nu este complet multumita. “Acum lucrez mai ales cu piese din metal. Combin materialele, metalul, ceramica si mai nou rasina epoxi. Acum am inceput sa lucrez si niste bratari din piele.” Perioadele cele mai aglomerate sunt atunci cand are un proiect de scenografie si in acelasi timp trebuie sa onoreze comenzile de bijuterii. Cele 24 de ore din zi devin insuficiente pentru munca de creatie.

Portretele feminine se regasesc aproape in toate colectiile sale de bijuterii. Grija pentru detalii si liniile fetelor prezinta femei cu personalitate. “Cand am inceput colectia Vintage ma procupau doar portretele pictate, lucram doar medalioane, cercei si inele. In timp au inceput sa ma intereseze constructiile tehnice mai complicate, imbinarea mai multor materiale. Sunt foarte preocupata acum de colectia Flip Flop in care combin elemente de bijuterie clasica si imagini in stilul pop art.”

In domeniul creativ, evolutia este necesara. Din acest motiv, Agata nu incheie niciodata o colectie, ci revine si o continua pe masura ce ii vin idei noi sau se gandeste in ce alte directii ar putea sa duca bijuteriile respective, obisnuindu-se astfel sa lucreze in paralel. Inspiratia vine din unele obiecte de arta, colectiile de moda, din istoria modei.

Femeia care alege sa poarte Agat Art este una sofisticata, cultivata, dornica sa-si manifeste personalitatea si spiritul ludic prin ceea ce poarta. Este o femeie indrazneata, careia ii place sa atraga atentia. “Si am observat ca deja s-a selectat un public care intelege diferenta dintre o bijuterie de designer si o bijuterie de artizanat. Foarte multa lume le pune in aceeasi oala.”

Pe Agata o vom putea vedea cel mai probabil in primavara, la o noua editie a targului de bijuterie contemporana Autor, in Bucuresti.

Preturile bijuteriilor Agat Art variaza intre 30 si 140lei, in functie de complexitate. Nu ratati nici categoria arta pe site. Multe dintre tabouri sunt deja vandute, dar sunt sigura ca veti fi incantati de ceea ce veti vedea.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Agata says:

    Frumos sintetizat! Dupa cum iti spuneam si in particular, ma bucur ca acorzi ( acordati ) atentie evenimentelor si oamenilor “de aici” si “de acum”. Multe reviste se multumesc sa traduca si sa publice articole din reviste straine sau sa scrie doar despre ce se intampla “dincolo”. Foarte putini redactori aleg calea mai putin comoda si publica articole despre ce se intampla la noi.
    Multumesc mult!

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.