Consumul redus de sare salveaza vieti
Scris de Evelina Catoi
Stilul de viata sedentar, stresul la serviciu si in viata privata si-au pus amprenta pe modul nostru de a ne alimenta. Intr-o lume a fast-food-ului si a semipreparatelor ne confruntam cu din ce in ce mai multe probleme de sanatate cauzate de consumul excesiv de sare.
Veti spune ca nu adaugati foarte multa sare de masa in mancarea pe care o pregatiti, dar problema nu este aici, ci in industria alimentara care adauga o cantitate mult prea mare de clorura de sodiu in preparate precum: supe instant, conserve, mezeluri, diverse bauturi si chiar paine. Aceasta metoda se practica din doua considerente: pastrarea gustului proaspat al produselor alimentare sau retinerea apei in mezeluri spre ex, pentru ca acestea sa cantareasca mai mult.
Consumul neadecvat de sare duce la cresterea tensiunii arteriale, aparitia bolilor cardiovasculare sau osteoporoza. Avand in vedere ca nevoile unei persoane in ceea ce priveste sarea sunt de aproximativ 2gr/zi, iar o supa instant contine pana la 11 gr si o conserva 3gr, putem intelege de unde apar toate aceste probleme.
Health News precizeaza ca, in randul americanilor, reducerea consumului de sare ar putea salva mii de vieti si de asemenea milioane de dolari in sistemul de sanatate. Cercetarile efectuate in cadrul Stanford University School of Medicine si Veterans Affairs Palo Alto Health Care System in California au demonstrat ca o micsorare cu doar 10% a consumului de sare ar putea preveni jumatate de milion de infarcturi, iar sistemul medical ar putea economisi 32 milioane de dolari.
Puteti evita consumul in exces de sare prin inlocuirea acesteia cu substituenti (ex: inlocuitor de sare, cu 1/3 mai putin continut de clorura de sodiu sau sarea pe baza de potasiu) sau prin folosirea unor condimente care sa suplineasca aceasta nevoie. Printre acestea se numara ieburile aromate, precum menta sau oregano, arome mai puternice ca ceapa si usturoiul sau cele picante, curry sau boia.
Modalitatea in care este gatita mancarea poate sa va ajute sa nu mai simtiti nevoia de sare. Gatitul la aburi sau fierberea unor alimente poate pastra gustul natural al acestora si asociate cu legume ce au un gust mai pronuntat (telina) pot crea o masa sanatoasa, fara un exces de sare.
Etichete: Beauty & Health, boli cardiovasculare, extern, hipertensiune, intern, osteoporoza, sanatate, sare, studiu