The Road – Pastrarea umanitatii intr-o lume in declin

Scris de

Atunci cand a luat de

order cialis

cizia de a ecraniza “Drumul”, de Cormac McCarthy, carte castigatoare a premiului Pulitzer in 2007, regizorul John Hillcoat era constient de dificultatea in care va fi pus. O lume fara soare, in care o catastrofa a distrus tot ce inseamna civilizatie, iar oamenii care au mai ramas lupta pentru supravietuire cu pretul oricarui compromis.

Nu este un thriller post-apocaliptic in stilul Hollywood de care probabil sunteti satui. Este una din ecranizarile foarte fidele si reusite dupa o carte ce trateaza un subiect extrem de complex.

Un tata si un fiu fara nume parcurg drumul catre ocean, sperand ca albastrul acestuia ar pune capat intunericului lumii dezolante. In drumul lor, cei doi se confrunta cu efectele tragice ale calamitatii: lipsa hranei, aerul intens poluat, frigul necontenit si cel mai grav, canibalismul la care au recurs multi dintre oameni. Singura lor aparare este un pistol cu 2 gloante, special pastrate pentru cazul in care ar fi nevoiti sa se sinucida.

Barbatul a impartit lumea in baieti buni si baieti rai, pentru ca fiul lui sa-si pastreze credinta in moralitate atata timp cat ei doi fac parte din prima categorie, dar in acelasi timp sa invete sa se apere de cei care i-ar putea face rau.

Baietii buni sunt cei care “duc focul”, cuvinte ce simbolizeaza puterea de a-si pastra umanitatea in orice conditii. Baiatul creste cu aceasta idee, iar mila si sensibilitatea lui fata de cei din jur dezvaluie natura fundamental pozitiva a firii omenesti, inocenta innascuta a oamenilor.

Kodi Smit-McPhee, in rolul baiatului reuseste o interpretare unica, deosebit de intensa. Micutul actor da dovada de profesionalism, mai ales ca majoritatea scenelor sunt filmate la temperaturi sub 0 grade. Legatura care s-a format intre el si Viggo Mortensen, care se identifica superb cu personajul tatalui a fost surprinsa cu inteligenta de regizorul John Hillcoat. Naturaletea cu care ne-a obisnuit actorul din Lord of the Rings straluceste si in The Road prin ambitia cu care barbatul isi protejeaza fiul.

Scenaristul Joe Penhall a selectat pasajele semnificative din carte, construind cu maiestrie echilibrul dintre scenele brutale si cele pozitive. La un moment dat, cei doi pelerini descopera o casa al carei beci ascunde o taina oribila: un depozit de prizonieri subnutriti si mutilati, pe post de viitoare hrana. Pe neasteptate, proprietarii se intorc, iar tatal crede ca a venit clipa sa-si omoare copilul, dupa care sa-si ia si el viata. Scena este mai terifianta in film decat in carte, facandu-ma sa ma gandesc la avantajul imaginii in fata cuvantului.

Pe de alta parte, asistam si ne bucuram alaturi de cei doi cand gasesc o cutie de Coca Cola, aroma unei lumi pierdute, despre care baiatul nu cunoaste nimic, el fiind nascut dupa dezastru.

O interpretare memorabila face Robert Duvall in rolul unui batran pe care, la insistentele baiatului, il vor primi la masa lor. In timp ce filmau scena din jurul focului, Duvall a improvizat cateva replici noi la care Mortensen a stiut sa reactioneze cu pricepere. Povestind aceasta intamplare, regizorul John Hillcoat a subliniat faptul ca acestea sunt momentele in care actorii isi dovedesc talentul. Satisfactia a fost bineinteles manifestata prin aplauzele intregii echipe de filmare.

Charlize Theron, in rolul mamei, este prezenta doar in amintirea tatalui. Culorile care descriu aparitia ei sunt in contrast si scot si mai mult in evidenta intunericul realitatii.

Filmul contine foarte putine efecte pe calculator, regizorul preferand sa depuna mai mult efort pentru a ne aduce o imagine cat mai autentica. Zilele cu nori si ploaie au favorizat filmarile, iar in cele senine s-au folosit ecrane uriase pentru a bloca soarele.

Finalul este optimist prin triumful puterii de supravietuire a speciei umane. Coloana sonora asigurata de Nick Cave si Warren Ellis lucreaza sublim pe momentele emotionante, iar peisajele unei Americi mistuite de foc este foarte frumos plasmuita de responsabilul de arta cinematografica, Javier Aguirresarobe.

Cartea se citeste dintr-o rasuflare, iar daca de Paste aveti chef de o poveste impresionanta, mergeti la cinema si vedeti The Road.

Sursa: Renne
Sursa foto: Cinematropolis.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.