Actiunile Sony au crescut 3% dupa zvonurile de preluare de catre Apple

Scris de

Titlurile gigantului japonez de electronice au urcat azi cu 3% pe bursa dupa ce au aparut zvonuri privind cumpararea Sony de catre Apple.

Compania condusa de Steve Jobs are 51 de miliarde de dolari in conturi, insa analistii chestionati de Reuters si citati de Apple Insider spun ca orice oferta nu poate fi decat una ostila si care nu va reusi in Japonia.
Zvonurile au fost intarite si de un raport publicat sambata de revista Barron’s, care sugera ca Apple ar putea cumpara Sony. Acelasi material specula ca Adobe sau Disney, proprietarul imperiului media ABCunde Jobs este in privat cel mai mare actionar, ar putea fi potentiale tinte. O alta sursa posibila ar fi un interviu recent al lui John Sculley, fostul director executiv al Apple, care spunea pentru Bloomberg ca Jobs era fascinat de Sony, produsele sale si procesele de productie. Sculley a mai spus ca Jobs voia ca Apple sa fie ca Sony, nu ca Microsoft. “Imi amintesc cand (co-fondatorul Sony-nr) Akio Morita ne-a dat unul din primele exemplare de Sony Walkman. Nimeni dintre noi nu mai vazuse ceva asemanator inainte, deoarece nu mai exista un produs ca acela. Asta se intampla acum 25 de ani si Steve a fost fascinat de el. Primul lucru pe care l-a facut a fost sa-l desfaca pe bucati si sa se uite la fiecare piesa. Cum se imbina si cum era construit”, isi aducea aminte Sculley.

Apple are 51 de miliarde de dolari in conturi iar compania e presata de actionari sa dea o parte ca dividende. Jobs a spus analistilor la prezentarea rezultatelor financiare de saptamana trecuta ca Apple va folosi banii pentru miscari mari, sugerand ca “una sau mai multe” achizitii ar putea fi posibile in viitorul apropiat. Iar Sony are doar 34 de miliarde de dolari capitalizare.

Comentariile lui Jobs au dus la zvonuri privind achizitia Facebook. Dar pana acum Apple a facut doar achizitii mici care sa integreze mai bine compania si sa concureze cu serviciile Google. Cumparaturile recente includ doua companii de harti digitale, Placebase si Poly9, dezvoltatorul de softuri de asistenta personala Siri, producatorul de procesoare Intrinsity si serviciul de streaming muzical Lala.

Desi integrarea acestora nu s-a vazut in produsele Apple, Lala este fundatia pentru reteaua sociala muzicala Ping sau Quattro Wireless, care s-a transformat in lansarea platformei de reclama iAd.
Numai ca problema este ca Sony conlucreaza foarte indeaproape cu Google: divizia de mobile Sony Ericsson se concentreaza pe Android dupa ce a renuntat la Symbian, in vreme ce pe partea de televizoare Sony a inceput sa ofere dispozitive cu Google TV. Daca laptoprile Sony Vaio ar putea fi integrat pentru a rula Mac OS iar televizoarele pot fi tunate pentru a da un impuls  Apple TV, e cam greu de vazut ce ar putea face Apple cu Sony Pictures, studioourile de film ale japonezilor.

Sursa: Apple Insider
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.