AIG pierde bani dupa plata unor ajutoare luate de la stat

Scris de

aig-climate-changeActiunile AIG au scazut cu 8,5% pe bursa din New York dupa ce gigantul american a raportat o pierdere de 8,87  miliarde de dolai pe trimestrul al patrulea din 2009.

Pierderea a inclus si o taxa de 6,7 miliarde de dolari aferenta platii facute de AIG la o linie de credita luata de la statul american in momentele de apogeu al crizei financiare din toamna lui 2008.

Directorul executiv Robert Benmosche, 65 de ani, numit in august 2009, trebuia sa creasca profitul si sa plateasca inapoi creditele luate din salvarea AIG care a costat pana acum 182,3 miliarde de dolari. Benmosche despica acum si doua din cele mai mari asigurari de viata din afara SUA, AIA si Alico, pentru a reduce datoriile AIG catre Federal Reserve cu 25 de miliarde de dolari.

Per total, pierderile AIG au fost de 10,9 miliarde de dolari, fata de 99,3 miliarde de dolari in 2008, cele mai mari din istoria lumii.

Acuzatii de dumping

In 2009 mai multi competitori americani de pe piata asigurarilor, Chubb Corp si Liberty Mutual Group Inc, au acuzat AIG ca micsoreaza preturile folosindu-se de banii din salvarea gigantului pana la niveluri nesustenabile economic astfel incat sa nu mai poata plati daunele din cereri.

Sabia de 150 de miliarde a lui Damocles

AIG este inca pasibila sa plateasca bancilor europene 150 de miliarde de dolari conform asigurarilor de neplata vandute catre acestea inaintea crizei.

AIG a dat Fed actiuni la Alico in valoare de 9 miliarde de dolari. AIG este in negocieri sa vanda divizia pe 15 miliarde de dolari catre Metlife, actualul cel mai mare asigurator din SUA. Dar AIG ar putea obtine in locul unei parti a banilor actiuni la Metlife, platitorii americani de taxe ajungand sa detina cote la inca o companie…

AIG a primit o linie de credit de 60 de miliarde de dolari de la Federal Reserve, o investitie de 69,8 miliarde de dolari a Trezoreriei in companie – unde detine 80%- si alti 52,5 miliarde de dolari dispusi in mai multe vehicule investitionale care sa cumpere active ipotecare detinute sau garantate de companie.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: www.treehugger.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] actualul cel mai mare asigurator din SUA, este in negocieri cu AIG pentru a vinde Alico, o alta divizie profitabila a AIG, pentru 15 miliarde de dolari. AIG a avut pierderi de 10,9 […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.