AIG sare la beregata Goldman Sachs pentru 2 miliarde de dolari

Scris de

Gigantul asigurarilor ia in calcul o actiune in justitie impotriva Goldman Sachs pentru pierderi de 2 miliarde de dolari provocate de contracte considerate frauduloase, scrie AFP, care citeaza Financial Times.

AIG, care este detinut in proportie de 80% de Guvernul american, a pierdut 2 miliarde de dolari prin asigurarea unor instrumente de 6 miliarde de dolari asemanatoare celor pentru care Security and Exchange Commission (SEC) a acuzat Goldman de frauda. SEC a dat in judecata saptamana trecuta cea mai mare banca de investitii pentru o paguba de 1 miliard de dolari. Ulterior, atat autoritatile financiare din Marea Britanie, cat si din Germania au declansat anchete similare.
Goldman este acuzata de “fraudarea investitorilor prin omiterea unor fapte si informatii cheie” in prezentarea unor produse financiare complicate pe care le-a vandut.
Mai exact, Goldman “impaturea” niste produse exotice pe care le lauda posibililor investitori in vreme ce fondul speculativ Paulson&Co, controlat de miliardarul John Paulson, paria impotriva produselor respective. Paulson a facut un profit de 10 miliarde de lire sterline in 2007 pariind impotriva pietei sub-prime.
Un congressman american l-a acuza in timpul valtorii financiare pe Paulson ca “are mai multi bani decat Dumnezeu”, scrie thisismoney.co.uk. In acest an, mai multi parlamentari au cerut Goldman returnarea banilor luati ilegal din salvarea AIG, potrivit Wall Street Journal.
Goldman a mai fost in vizorul opiniei publice pentru ca a recuperat de la AIG 100% din contractele de asigurare la neplata in vreme ce in acel moment valoarea lor era de mult mai mica. Goldman a luat 13 miliarde de dolari de la AIG. Guvernul american a pompat 182 de miliarde de dolari in cel mai mare asigurator mondial. Goldman neaga ca ar fi facut ceva ilegal in ambele cazuri.

Revista Rolling Stone scris intr-un articol ca Goldman este “o caracatita-vampir ascunsa sub o infatisare umana, care isi alimenteaza setea atacand orice miroase a bani”.

Sursa: AFP
Sursa foto: imgsrv.1010wins.com

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.