Banca Mondiala vrea ca valutele sa varieze in functie de aur

Scris de

Banca Mondiala se implica in dezbaterile privind “razboiul valutar”, Robert Zoellick, presedintele institutiei, cerand introducerea aurului ca standard pentru a ghida miscarile monedelor.

Dupa ce decizia Federal Reserve a aprobat un program de achizitie de titluri de trezorerie de 600 de miliarde pentru a stimula economia americana sa creasca, statele emergente au inceput sa vocifereze.

Rusia vrea ca Fed sa consulte statele G20 inainte de a lua astfel de decizii importante in vreme ce Germania si China au acuzat ca SUA isi devalueaza intentionat dolarul pentru a face mai competitive bunurile produse acolo. Thailanda si Brazilia au amenintat cu masuri protectioniste pentru a stopa aprecierea propriilor monede ca urmare a fluxului de dolari ieftini.

Anterior, Fed a mai pompat in economia americana alti 1,7 trilioane de dolari. SUA se apara spunand ca incearca doar reducerea dobanzilor la creditare si reluarea acordarii de imprumuturi. Culmea, chiar SUA acuza China de mentinerea artificiala, la un nivel scazut, a yuanului pentru a stimula exporturile. Japonia a intervenit si ea recent pentru a devaloriza yenul puternic, care sugruma conglomeratele japoneze facand produsele lor mai scumpe.

Sunt aproape 40 de ani de cand presedintele Nixon a intrerupt legarea dolarului de aur. Decizia a pus capat acordurilor de la Bretton Woods.
Pretul aurului s-a dublat fata de vara lui 2007, cand pietele financiare au fost lovite de primul val al crizei financiare. Acum a ajuns la recordul de 1.399 dolari pe uncie.

Sursa: The Guardian
Sursa foto: Banca Mondiala

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.