Banci, banci si iar banci

Scris de

Conform unui studiu publicat in Wall Street Journal timpul necesar lichidarii stocurilor din umbra ale bancilor, formate din proprietati imobiliare executate, a ajuns la 107 la inceputul acestei saptamani; vezi graficul alaturat (aceiasi sursa). Trebuie sa va amintiti, cei cu mintea scurta sunt invitati sa reciteasca articolele, de cate ori am vorbit eu despre insolvabilitaea bancilor pe blogul meu precum si pe acest site. Valul Lehman 2 al tsunami-ului bancar se apropie. Faptul ca l-ai executat pe proprietar nu insemna nicidecum, ca tu, banca, ti-ai luat si ti-ai recuperat banii.

Executarea silita nu inseamna altceva decat inca un bun si nicidecum bani lichizi in bilant. Pretul acestor bunuri ar mai putea sa scada de aceea binisor, dand astfel inca un piciorus in funduletul acestuia. In momentul de fata totul ne este prezentat in chenare roz. Bursa urca, maine vine barbosul cu sacul in spate si, uite ca totusi, timpul necesar vanzarilor de inventarii imobiliare creste. Ce se va intampla oare cu acest timp, precum si cu preturile bunurilor enuntate, atunci cand bancile ciupite de nitica panica vor arunca tot ce au la vanzare? Asta in cazul in care chenarul roz de azi se va transforma in unul de culoare maro, provocand ca o consecinta si caderi bursiere, neluate in considerare in momentul de fata.

Va spun eu. Bancile vor da faliment, vor fi restructurate eventual, lovind de data asta si in proprietarii de bonduri. Banci sanatoase exista cu siguranta, ele fiind dupa parerea mea cele mici care si-au vazut de treaba si care in momentul de fata sunt totusi obligate si chinuite de catre FDIC prin cotizatii marite pentru elefanti. Dupa atatea “salvari” ar mai trebui sa fie si niste dinozauri care respira oxigen, conform cash-ului prezentat intr-o postare anterioara, unul din ei ar putea fi chiar Goldman. In Romania liniste si pace deocamdata pe acest front.

Vesnicul domn Franks, prieten de necontestat al poporului roman a sosit iar la Bucuresti. Eu i-am mai sugerat sa se mute aici, macar 1,5 ani, o cifra draga liderului FMI, dar se pare ca nu doreste sa faca acest lucru. Domnia sa vrea totusi sa ne incurajeze, ca de obicei, mutandu-si cifra preferata de 1,5 cate un an inainte. Romanii par a fi oameni norocosi! Acum cand domnul Isarescu a lasat-o mai moale cu prognozele, apare domnul Franks. Mai mult decat il intereseaza romanii, se pare, totusi, ca pe acesta din urma il intereseaza bancile. Jos cu ordonanta 50 pentru ca daca bancile nu se pot infrupta cat vor ele cade societatea. Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia, au fost uitate toate si puse, se pare, in acelasi chenar roz. Faptul ca Romania este plina de banci elene nu mai conteaza o iota, pentru ca in 2011 incepe cresterea economica, cea de 1,5% din 2009 si din 2010, ea trebuind sa atinga chiar 4,5% in 2012.

Pe baza acestor prognoze domnul Boc a si inceput sa maresca salariile, in timp ce expertii economici care-l inconjoara ii canta in cor imnul renasterii. Eu raman la fel de sceptic ca intotdeauna, asta cu toate ca 2011 va fi anul unui potential fund de ciclu. Economia mondiala este totusi mult prea afundata in noroi, in opinia mea, pentru ca ciclul amintit s-o poata scoate la liman. In momentul de fata voi ramane asadar concentrat asupra presupusului cutremur care se pregateste incet, dar sigur, sa loveasca de undeva din umbra bancile mastodonte.

Sursa: Renne
Sursa foto: WSJ

Etichete: , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.