Bancile centrale au pompat 5 trilioane de dolari in economiile lumii

Scris de

Cele mai puternice 4 banci centrale din lume au pompat 5.000 de miliarde de dolari pentru a stavili efectele crizei, pe langa sutele de miliarde folosite de guverne pentru a salva entitati bancare, asiguratori, companii imobiliare sau auto.

Cifrele au fost furnizate de compania de analiza Fathom Consulting, care a analizat bilanturile contabile ale bancilor centrale dinainte de criza, din 2006 si nivelurile actuale. Daca in 2006 activele bancilor centrale erau de 4 trilioane de dolari, acum au ajuns la 9 trilioane.

Cele 5 trilioane inseamna mai mult decat o dublare si reprezinta 8% din produsul intern brut al lumii. Fathom a urmarit rapoartele Federal Reserve, Bancii Centrale Europene (BCE), Bancii Angliei si Bancii Japoniei, care au inceput sa cumpere titluri de stat si obligatiuni private pentru a mentine “curgerea” banilor astfel incat sistemul financiar sa nu inghete.

Raportul vine sa ridice noi semne de intrebare in privinta revenirii economiei mondiale, aducand temeri ca injectiile masive de lichiditate sunt vinovate de revenirea burselor mondiale, in locul increderii investitorilor si a sanatatii corporatiilor. Iar acum, cand se vorbeste din ce in ce mai des despre retragerea pachetelor de stimulare, situatia devine si mai stringenta.

Erik Britton, director la Fathom, compara totul cu aruncarea de gaz pe foc. Problema e, spune el, daca “au luat foc carbunii”.

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: www.funny-potato.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.